Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Simpozion internaţional de teologie la Cluj-Napoca
Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca a organizat în perioada 6-7 noiembrie Simpozionul internaţional de teologie, istorie, muzicologie și artă „Icoană, mărturie creştină, totalitarism”.
Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a susţinut prelegerea intitulată „Cruce, slavă cui te poartă, slavă Celui pe Care-L porți”, în care a subliniat că mărturisitorii din temniţele comuniste au urmat îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos de a-şi mărturisi credinţa: „Mărturisitorii lui Hristos, având o credinţă puternică, părăseau lumea aceasta cu faţa luminată, având certitudinea că merg la El. Cei care au apărat Ortodoxia şi L-au mărturisit pe Hristos în perioada comunistă ne oferă nouă, celor de azi, obişnuiţi cu o viaţă comodă, prilej de a medita la jertfa, la suferinţa şi la crucea lor. Nimic nu se poate realiza fără efort, fără jertfă”.
Apoi, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, a vorbit despre tactul pastoral al Patriarhului Justinian şi credinţa puternică a poporului român, care au susţinut Biserica în timpurile prigoanei regimului comunist.
Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a susţinut prelegerea „Icoana, caracteristica spiritualității ortodoxe”, în care a vorbit despre icoane, ca deschidere spre veşnicie.
A urmat, după mai multe prelegeri susţinute de cadre didactice din străinătate, ceremonia de acordare a titlului academic de profesor honoris causa teologului dr. Jurgen Henkel, paroh sub jurisdicția Bisericii Evanghelice din Bavaria, Parohia Erkersreuth, Decanatul Selb din Germania.
Simpozionul este, potrivit acad. prof. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, „o mare sărbătoare a universităţii noastre, el intră într-o tradiţie pe care Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii «Babeş-Bolyai» a inaugurat-o cu ani în urmă şi adună specialişti în diferite domenii ale teologiei răsăritene, dar ai teologiei creştine în general, din România şi din mai multe ţări, şi care în acest an vorbesc despre icoană, mărturisire, totalitarism, jertfa Bisericii în perioada totalitarismului, despre personalitatea Patriarhului Justinian, care a trebuit să mâne corabia Bisericii în vremuri foarte grele”. În cadrul simpozionului a avut loc vernisajul expoziţiei „Psaltirea de la Dragomirna, mărturie a artei creștine”, în care sunt prezentate facsimile cu miniaturi, realizate în Atelierul de caligrafie și pictură „Mitropolit Anastasie Crimca” de la Mănăstirea Dragomirna, județul Suceava. Tot în cadrul simpozionului a mai avut loc un masterclass de cânt coral bărbătesc, la care a participat ca invitat dirijorul Dan Mihai Goia. Marţi, 7 noiembrie, au continuat lucrările, iar la final a avut loc un concert coral susținut de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă, dirijat cu această ocazie de Dan Mihai Goia.