De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Simpozion internațional de teologie și medicină la Alba Iulia
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a avut loc, în perioada 13-15 mai, a 23-a ediție a Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA), sub genericul „Teologie și medicină: dimensiunea bioetică și terapeutică a credinței și a științei”.
Simpozionul reunește cercetători din domeniul teologiei şi al disciplinelor socio-umane din ţară şi străinătate, iar invitatul special din acest an a fost profesorul francez Jean-Claude Larchet, unul dintre cei mai mari teologi ortodocși contemporani, doctor în filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în teologie (1994) al Universității din Strasbourg.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, lucrările simpozionului au fost deschise luni, 13 mai, printr-un Te Deum săvârşit de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă. În Aula „Dumitru Stăniloae” din incinta facultății, ierarhul a rostit cuvântul de deschidere şi a subliniat că Biserica și Medicina sunt două surse care împreună pot fi transformate într-un izvor al tămăduirii. Au urmat comunicări științifice susţinute de prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, prof. univ. dr. Mark J. Cherry, prof. univ. dr. Adrian Opre, prof. univ. dr. Porzia Quagliarella.
În a doua parte a zilei au avut loc ateliere de lucru pe temele: „Teologia suferinței și știința medicinei duhovnicești”; „Biserica și Spitalul - pastorația clinică și îngrijirea medicală a bolnavilor”; „Paradigmele bioeticii creștine într-o societate somatocratică”; „Art-terapia - terapia prin artă într-o societate tehnicizată”.
Marţi, 14 mai, la sesiunea plenară a comunicărilor științifice, au susţinut referate pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, diac. prof. univ. dr. Ryan Samson Nash, prof. univ. dr. Pascal (Capodistrias) Hämmerli și dr. Andrei Dîrlău.
Jean-Claude Larchet, doctor honoris causa
În cadrul evenimentului a avut loc ceremonia decernării titlului de doctor honoris causa al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia profesorului univ. dr. Jean-Claude Larchet. Pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi a dat citire cuvântului de Laudatio, intitulat „Dimensiunea terapeutică a teologiei și spiritualității ortodoxe - Prolegomene asupra operei teologului Jean-Claude Larchet”, în cuprinsul căruia a elogiat personalitatea academică și activitatea științifică a profesorului francez. Prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul UAB, a prezentat hotărârea Senatului UAB privind acordarea titlului de doctor honoris causa.
Prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a rostit o prelegere festivă, prilej cu care a remarcat legătura științifică și spirituală cultivată pe parcursul deceniilor cu mediul teologic academic din România.
Simpozionul a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă a UAB, în parteneriat cu Arhiepiscopia Alba Iuliei, Secretariatul de Stat pentru Culte și Consiliul Județean Alba.