La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Simpozionul „100 de ani de la alegerea Episcopului Nicolae Ivan” - Centenarul Eparhiei Clujului
În seria de manifestări cultural-religioase prilejuite de Centenarul eparhiei, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat marți, 28 septembrie, un simpozion omagial în cinstea Episcopului Nicolae Ivan, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la alegerea ierarhului ca prim întâistătător al reînființatei Eparhii a Clujului.
Evenimentul a început în Capela Facultății de Teologie Ortodoxă, din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, unde Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârşit o slujbă de Te Deum, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, şi a altor invitați.
În aula facultății, s-au desfășurat apoi lucrările simpozionului „100 de ani de la alegerea Episcopului Nicolae Ivan”. Personalitatea ierarhului și realizările impresionante atinse pe parcursul vieţii au fost evocate de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, prof. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, pr. lect. dr. Cosmin Cosmuța, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române.
În cadrul evenimentului a fost lansat și prezentat volumul „Centenarul Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului”, apărut la Editura Renașterea, îngrijit de vicarul eparhial, pr. Iustin Tira, și de consilierul cultural al arhiepiscopiei, pr. Cornel Coprean.
„Pe lângă textele semnate de ierarhi, istorici sau preoți, care rememorează evenimentele istorice de acum un secol, dar pun în lumină și realizările Episcopului Nicolae Ivan, volumul mai cuprinde o parte din cuvântările acestuia și o secțiune cu fotografii”, a spus pr. Cornel Coprean.
Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”, a susținut trei momente muzicale. În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul inspectorul școlar general al județului Cluj, prof. Marinela Marc, pr. prof. Vasile Stanciu, pr. Nicolae Feier, actorul Dorel Vișan şi alţi invitaţi.
Har de ctitor
Episcopul Nicolae Ivan (17 mai 1855 - 3 februarie 1936) este reîntemeietorul Eparhiei Clujului (de obârșie ștefaniană) care a păstorit cu un neîntrecut har de ctitor. Acesta a lăsat posterităţii catedrala din inima orașului, Reşedinţa eparhială, prima academie teologică, revista Renaşterea și multe altele, dar, nu în ultimul rând, acesta a dus la împlinirea unui vis de veacuri al românilor ortodocşi ardeleni, care şi-au dorit un ierarh al lor în metropola Transilvaniei.