Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Simpozionul „Anastasis. Artă și cultură medievală între Orient și Occident”, la final
În perioada 13-18 noiembrie 2019, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași s-a desfășurat Simpozionul internațional „Anastasis. Artă și cultură medievală între Orient și Occident”.
Acesta a fost organizat în cadrul Centrului de Cercetare a Artei Medievale „Vasile Drăguț”, al cărei director este prof. Tereza Sinigalia.
În prima zi a simpozionului au susţinut prezentări ştiinţifice prof. J. P. Deremble de la Universitatea „Charles de Gaulle” Lille III din Franța, Constantin Ciobanu, de la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu” din București, prof. Tereza Sinigalia și prof. Aurelia Simion de la Universitatea „George Enescu” din Iași și conf. Diana Gradu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Invitații speciali au fost maeștrii pictori bisericești Grigore Popescu Muscel și Maria Popescu Dragomir, care au susținut de asemenea o interesantă prelegere cu privire la importanța picturii murale bisericești în contextul artistic, cultural și religios autohton al timpurilor noastre.
Simpozionul a vizat şi o serie de excursii, prima fiind pe 14 noiembrie la Catedrala Episcopală din Roman și la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Borzești, ctitorie a lui Ștefan cel Mare și Sfânt, pictată între anii 2002 și 2005 de cunoscutul pictor muscelean, cel care a oferit valoroase explicații de specialitate grupului de vizitatori format din profesori, artiști și studenți dornici să descopere prestigiosul monument medieval.
Cea de-a doua vizită documentară a avut loc în data de 15 noiembrie la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” a Mănăstirii Dobrovăț, ctitorie ștefaniană fondată între anii 1503 și 1504, ale cărei arhitectură și iconografie au fost minuțios explicate de doamna prof. Tereza Sinigalia, care a realizat o complexă analiză a raporturilor dintre arhitectura de zid și decorația murală specifică bisericilor din Moldova. Tot cu acest prilej, cel de-al doilea obiectiv al documentării a fost cel legat de vizita la Muzeul Catedralei Mitropolitane din Iași. Alături de valoroasele obiecte de cult prezentate, pictura murală realizată de maestrul Grigore Popescu Muscel a încântat privirile și simțirile celor prezenți.
Luni, 18 noiembrie, la Facultatea de Arte Vizuale și Design s-a desfășurat o sesiune de comunicări științifice ale studenților doctoranzi, sesiune moderată de prof. Valentin Sava, director al Școlii Doctorale din Domeniul Arte Vizuale, precum și lansarea cărții „Picturi murale extrase. Istorie, restaurare, monitorizare” a Mariei Magdalena Drobotă.