De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Simpozionul Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA) la Alba Iulia
Simpozionul Internațional de Știință, Teologie și Artă (ISSTA) s-a desfășurat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, sub genericul „Tradiție și creativitate în imnografia Bisericii. Pastorația și asistența persoanelor vârstnice”. În cadrul simpozionului, a avut loc decernarea titlului de doctor honoris causa părintelui prof. dr. Vasile Stanciu.
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a avut loc, în perioada 8-9 mai, cea de-a XXII-a ediție a simpozionului internaţional, organizat în format fizic după o pauză de trei ani, reunind cercetători din țară și din străinătate din domeniul teologiei și al disciplinelor socio-umane, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a evidențiat, în cuvântul de deschidere, semnificația deosebită a cântărilor bisericești ca parte esențială a cultului divin, îndemnându-i pe cei prezenți să acorde cuvenita cinstire imnografilor și melozilor creștini.
În cadrul simpozionului, la 9 mai, a avut loc decernarea titlului de doctor honoris causa părintelui prof. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca şi cadru didactic asociat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia între anii 1997 și 2000.
Evenimentul a avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu.
Pr. prof. dr. Domin Adam a dat citire cuvântului de Laudatio, iar rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, prof. dr. Daniel Breaz, a prezentat hotărârea Senatului privind acordarea titlului de doctor honoris causa. La final, pr. prof. dr. Vasile Stanciu a rostit o prelegere festivă. Au mai luat cuvântul IPS Mitropolit Andrei, care a apreciat activitatea pr. prof. dr. Vasile Stanciu, iar IPS Arhiepiscop Irineu a reliefat personalitatea acestuia, numindu-l drept creator prolific și promotor al muzicii bisericești.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, pr. prof. dr. Vasile Stanciu s-a distins în domeniul muzicologiei prin activitatea pusă în slujba imnologiei bisericești. Pe parcursul carierei sale didactice, pr. prof. Vasile Stanciu a promovat arta muzicală și s-a remarcat drept un creator de muzică sacră. Pr. prof. Vasile Stanciu este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, fondatorul Corului de Cameră „Psalmodia Transylvanica”, fiind de-a lungul timpului dirijor al corului Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și al corului Catedralei Mitropolitane clujene.