În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Simpozionul „Moștenirea spirituală a Mitropolitului Petru Movilă în spațiul românesc”
La 375 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic și cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a organizat, în zilele de 22 și 23 noiembrie 2021, Simpozionul național „Moștenirea spirituală a Mitropolitului Petru Movilă în spațiul românesc”.
Evenimentul, transmis online pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost moderat de arhid. lector univ. dr. Vasile M. Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului monumente, patrimoniu și arhitectură bisericească.
Sesiunea comunicărilor a debutat cu prezentarea „Cultură și politică în activitatea lui Petru Movilă”, susținută de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu de la Universitatea Bucureşti.
În continuare, pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, a vorbit despre rolul familiei în activitatea desfășurată de mitropolitul Kievului și despre întărirea vieții cultural-religioase din Ucraina în lupta pentru păstrarea credinței, în studiul „Sfântul Ierarh Petru Movilă, mare apărător al Ortodoxiei: contextul, lucrarea, importanța”.
Pr. prof. univ. dr. Vasile Nechita, de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, a prezentat fragmente din lucrarea „Doi apărători ai Ortodoxiei în veacul al XVII-lea - Mitropolitul Petru Movilă al Kievului şi Galiţiei, Exarh al Constantinopolului, arhimandrit al Lavrei Pecerska, şi Mitropolitul Varlaam al Moldovei”, în care a vorbit despre rolul pe care l-au avut cei doi titani ai Ortodoxiei în transmiterea mesajului unității de neam și de credință.
Pr. prof. univ. dr. Alexandru M. Ioniţă, tot de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, a susținut prelegerea „Binecredinciosul voievod Miron Barnovschi Movilă”, în care a prezentat activitatea primului domn martir al românilor.
Pr. prof. univ. dr. Ionel Ene, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, a adus în atenția celor prezenți cea mai reprezentativă lucrare a mitropolitului Kievului, conferențiind pe tema „Sfântul Mitropolit Petru Movilă - Mărturisirea de credinţă şi implicaţiile ei asupra Tainei Sfintei Euharistii în Răsăritul ortodox”.
A urmat discursul părintelui prof. univ. dr. Ştefan Iloaie de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, intitulat „Mărturisirea de credință a Sfântului Petru Movilă”.
Domnul lect. dr. Bogdan Neculau a vorbit despre cele „Două instituții de învățământ înrudite: Academia Movileană din Kiev și Academia Vasiliană din Iași”.
În continuare, pr. prof. dr. Florin Ţuscanu, reprezentant al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a susținut comunicarea „Episcopia Romanului în epoca Movileștilor. Câteva considerații”, iar doamna prof. univ. dr. Olimpia Mitric, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, a prezentat lucrarea „Considerații asupra prezenței operei tipărite a lui Petru Movilă în colecții din Moldova”.
Despre reverberația în timp și peste timp a sinodului din capitala Moldovei a vorbit arhim. dr. Mihail Daniliuc, de la Schitul Vovidenia - Neamţ, în discursul intitulat „Sinodul de la Iași și importanța lui în Ortodoxie”.
Pr. prof. Viorel Laiu, de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” din Târgu Neamţ, le-a expus celor prezenți în cadrul întâlnirii transmise online aspecte din lucrarea „Familia Movileştilor şi sprijinul oferit mănăstirilor nemţene”.
Sesiunea comunicărilor a continuat cu lucrarea protosinghelului dr. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, intitulată „Principii duhovnicești ortodoxe și apologetica harului Duhului Sfânt în consemnarea minunilor de către Petru Movilă”.