În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozionul Național de Martirologie, ediţia a X‑a
În perioada 5-7 aprilie a avut loc Simpozionul Național de Martirologie, ediţia a X-a, sub genericul „Memorie și rezistență. Ipostaze ale represiunii politice în România contemporană”. Manifestarea a fost organizată de Arhiepiscopia Alba Iuliei, Muzeul Național al Unirii și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în parteneriat cu Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Au participat istorici, teologi, filologi și cercetători preocupați de studierea fenomenului martiric din închisorile comuniste și de cultivarea memoriei victimelor regimului comunist, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Manifestarea a fost deschisă de pr. prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi, cadru didactic universitar și consilier cultural al Eparhiei Alba Iuliei, Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, și dr. Dragoș Ursu, istoric în cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia. S-a adresat celor prezenţi şi Niculina (Nina) Moica, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici.
Participanții au vorbit despre tema sfințeniei în perioada comunistă, perioada reintegrării preotului profesor Dumitru Stăniloae de după eliberarea din temniță şi despre temele literare ale memorialisticii din detenție.
De asemenea, au fost prezentate detalii cu privire la viața duhovnicească a arhimandritului Ioan Iovan și a Episcopului Nicolae Popovici.
În cadrul evenimentului, la Sala Unirii din Alba Iulia, a fost organizată expoziția „UniVERSURI carcerale: poezia închisorilor comuniste”. Vernisajul a adus în atenția publicului peste 100 de poezii compuse în memorie de peste 40 de autori aflați în detenție în penitenciare și în lagăre de muncă în timpul represiunii comuniste, conform organizatorilor. Astfel, grupate pe categorii, în funcție de tematică, poeziile expuse reflectă mărturia vie a suferințelor celor închiși în perioada comunistă.
Simpozionul a continuat sâmbătă, 6 aprilie, la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud, unde Niculina (Nina) Moica, martor al universului carceral comunist, a susţinut conferința „Vocea Memoriei”, în prezența elevilor din cadrul proiectului „Poezia - mărturie din temnița comunistă”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.