De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Slujba Prohodului Maicii Domnului la Mănăstirea Nicula
În ajunul Praznicului Adormirii Domnului, miile de pelerini au luat parte la Mănăstirea Nicula, la Slujba Prohodului Maicii Domnului. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost purtată în procesiune în jurul bisericii noi.
În jurul orei 21:30, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă în procesiune pe altarul de vară al așezământului monahal, unde a fost străjuită de tineri îmbrăcați în straie populare. În acest timp, au cântat pricesne în cinstea Maicii Domnului Eugenia Marinescu, cunoscuta interpretă de pricesne, și tânăra interpretă originară din Gherla, Larisa Gurzău.
Apoi, de la ora 22:00, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepsicopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, în sobor de preoți și diaconi, a săvârşit Prohodul Maicii Domnului. Au cântat cele trei stări ale slujbei, alternativ, soborul de preoți și diaconi, Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, și corul de maici al Mănăstirii bistrițene „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele, alături de zecile de mii de credincioși cu lumânări în mâini, așezați pe dealurile de lângă mănăstire.
Apoi, în sunet de clopot și toacă, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost purtată în procesiune în jurul bisericii noi, timp în care au fost cântate pricesne închinate Maicii Domnului. Alături de credincioși a cântat părintele Ioan Roman.
După înconjurul bisericii, icoana a fost așezată din nou la demisolul bisericii noi, unde au putut să i se închine din nou pelerinii veniți la hram.
După acest moment, arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, a rostit un cuvânt de învățătură, în care le-a spus credincioșilor prezenți la mănăstire că rugăciunea de căpătâi a Maicii Domnului a fost: „Doamne, facă-se voia Ta!” Prin această rugăciune, Maica Domnului „a făcut posibilă înnoirea legii, iar aceasta s-a făcut desăvârșit prin Domnul nostru Iisus Hristos”, a arătat arhim. Dumitru Cobzaru. Apoi, a fost săvârșită slujba Utreniei, iar la final au fost citite Molitfele Sfântului Vasile cel Mare.