La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Slujire arhierească la Catedrala Mitropolitană din Sibiu
Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în Duminica a 31-a după Rusalii la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. După Sfânta Liturghie, ierarhul şi soborul slujitor au oficiat un Te Deum la sărbătoarea Unirii Principatelor Române.
Credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie au ascultat cuvântul de învăţătură rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu în care a tâlcuit pilda vindecării orbului din Ierihon.
„Minunea aceasta ne descoperă modul în care Mântuitorul a vindecat, a tămăduit pe acest sărman şi exprimă grija şi mila deosebită a Sa faţă de cei mai sărmani din vremea aceea, cu neputinţele cele mai mari. (...) Orbul a auzit de multe ori de minunile făcute de Mântuitorul Iisus Hristos şi L-a identificat nu ca pe o Persoană istorică, ca pe Iisus din Nazaret, ci ca pe Tămăduitorul tuturor suferinţelor şi neputinţelor omeneşti prin minunile pe care le-a săvârşit. L-a numit «Iisuse, Fiul lui David», adică Cel care eşti rânduit de Dumnezeu din neamul lui David ca să vii pentru a mântui poporul. Deci, credinţa este din auzire, dar şi auzirea este din Cuvântul lui Dumnezeu. Dacă citim din Scriptură, unde se află temeiul Revelaţiei, cunoştinţele acestea apropiindu-se de noi ne dau cele necesare ca să înţelegem cine suntem şi care este raportarea noastră la Creator, la Dumnezeu”, a subliniat ierarhul.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Calist Magyar a fost hirotonit diacon.
După Sfânta Liturghie, ierarhul şi soborul slujitor au oficiat un Te Deum la sărbătoarea Unirii Principatelor Române, mulţumind lui Dumnezeu pentru acest dar prin care românii din Moldova şi Ţara Românească s-au unit într-o singură ţară, la care aveau să se adauge şi celelalte teritorii româneşti prin Marea Unire de la 1 decembrie 1918.