La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Slujire arhierească la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea
În Duminica Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Mănăstirea „Sfânta Cruce” din Oradea. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de monahii. În acea zi s-au împlinit 28 de ani de la înființarea mănăstirii, cel mai mare aşezământ monahal de maici din cuprinsul Episcopiei Oradiei, dar şi din întreaga Câmpie de Vest.
Preasfinţitul Părinte Sofronie a subliniat în cuvântul de învățătură valoarea Sfintei Cruci pentru întreaga creştinătate şi semnificațiile purtării crucii pentru fiecare în parte: „De multe ori în viața noastră uităm de cruce și ne aducem aminte de ea mai ales atunci când trecem prin încercări, prin dureri, prin nevoi și prin necazuri. Iar atunci când omenirea uită de cruce și de jertfă, Dumnezeu, în purtarea Sa de grijă, Cel Care pe toate le ține, pe toate le știe, pe toate le îngăduie, trimite vremuri de încercare spre a ne aduce aminte că nimic nu suntem în viața aceasta fără Dumnezeu. De El depindem, de El depinde viața noastră, ca un fir de păr, iar firul care ține viața este harul lui Dumnezeu. Uităm de prea multe ori de Dumnezeu, de dragostea Lui, de ajutorul Său și atunci se întâmplă vremuri de încercare prin care, de voie sau de nevoie, ne apropiem din nou de Dumnezeu”.
În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a citit cereri speciale pentru cei bolnavi și aflați în suferință, precum și pentru ferirea de moarte năprasnică la boli molipsitoare, iar la final, înainte de otpust, a citit Rugăciunea specială pentru încetarea noii epidemii.
Preasfinţitul Părinte Sofronie a subliniat la final că vremurile de încercare prin care trece omenirea în aceste zile sunt vremuri de întărire în credință: „Suntem chemați să luăm aminte, pe lângă practicarea rugăciunii la casele noastre, și la cuvintele Sfinților Părinți prin citirea de cărți duhovnicești”.