În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Slujire arhierească şi procesiune la Cluj‑Napoca
În Duminica Pogorârii Sfântului Duh (a Cincizecimii sau a Rusaliilor), la Catedrala Mitropolitană din Cluj‑Napoca a fost săvârşită Sfânta Liturghie arhierească. De la ora 17:00, a avut loc Vecernia plecării genunchilor, urmată de tradiţionala procesiune de Rusalii.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Cluj‑Napoca şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Darurile Duhului Sfânt”, subliniind că la Rusalii a fost întemeiată Biserica creștină: „La Pogorârea Duhului Sfânt s‑a întemeiat Biserica și în Biserică noi înșine am fost botezați în numele Sfintei Treimi. Noi înșine am fost miruiți cu Sfântul și Marele Mir, care aduce în ființa noastră toate darurile Duhului Sfânt. În Epistola către Galateni, Sfântul Apostol Pavel ne zice că roada Duhului Sfânt o reprezintă dragostea, bucuria, pacea, îndelungă răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția. Mulți oameni sfinți au zăbovit asupra darurilor Duhului Sfânt, daruri pe care le primim și noi atunci când ne botezăm, când devenim creștini”. Răspunsurile liturgice au fost date de corul catedralei, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu. La final, conform tradiției, ierarhul a sfințit spicele de grâu și a rostit rugăciuni pentru roadele pământului.
Procesiunea de Rusalii
De la ora 17:00, în fața catedralei, IPS Mitropolit Andrei și Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, au săvârşit Vecernia plecării genunchilor. A urmat tradiționala procesiune de Rusalii, organizată în centrul municipiului Cluj‑Napoca, la care au participat mii de credincioşi. Manifestarea, organizată pentru prima dată în anul 2011, la iniţiativa IPS Mitropolit Andrei, continuă o tradiţie din Ardeal ce are în centrul ei rugăciunea pentru roadele pământului şi pentru mediul înconjurător, la sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt. După încheierea procesiunii, în faţa catedralei au fost binecuvântate spicele de grâu şi au fost rostite rugăciuni pentru natură.