În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Slujiri arhiereşti în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, 7 martie, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie de la catedrala clujeană în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți (a Lăsatului sec de carne) au ascultat cuvântul de învăţătură rostit de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei despre două realități: moartea și judecata, teme de meditaţie la care îndeamnă Evanghelia duminicii: „După moarte vine judecata cea dreaptă, mai întâi judecata particulară, iar la sfârşitul veacurilor, când toţi oamenii vor învia din morţi, va avea loc judecata universală”. Ierarhul a amintit cu acest prilej despre importanţa faptelor milei trupești și i-a îndemnat pe cei prezenți să fie aproape de semenii aflați în nevoie, să se implice în acțiuni filantropice.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon pe teologul Dacian-Marcel Andreica, pentru Parohia „Sfântul Dumitru” din Florești, Protopopiatul Cluj I.
„Tuturor credincioaselor noastre le dorim binecuvântare de la Dumnezeu, har, pace și bucurie!”, a mai spus ierarhul, la finalul slujbei, în mesajul de felicitare adresat femeilor, cu prilejul zilei de 8 martie.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu. La Sfânta Liturghie au participat numeroși credincioși, iar mulți au stat în fața catedralei, pentru a respecta regulile de distanţare din perioada stării de alertă.
Sfințirea monumentului de la Rogojel, Cluj
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei s-a aflat sâmbătă, 6 martie, la Rogojel, județul Cluj, unde a sfințit Monumentul Eroilor ridicat în cinstea eroilor locali căzuţi în cele două războaie mondiale, apoi a săvârşit slujba Parastasului pentru odihna sufletelor acestora. Ierarhul le-a vorbit celor prezenți despre importanța pomenirii și cinstirii eroilor neamului românesc, precum și a tuturor celor adormiți în Domnul.
Pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în parohie și pentru contribuția adusă la edificarea monumentului, ierarhul l-a hirotesit iconom pe preotul paroh din Rogojel, pr. Florin Mereu. Primarul comunei Săcuieu, Gheorghe Cuc, a primit Ordinul „Sfinții Martiri și Mărturisitori Năsăudeni”, iar alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.
În cadrul evenimentului, istoricul dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de istorie „George Barițiu” al Academiei Române - filiala Cluj, a vorbit despre cinstirea eroilor locali. Un grup de copii și tineri din Rogojel, alături de membri ai Asociaţiei Studenţilor Creștini Ortodocşi Români, filiala Cluj-Napoca, a susținut un program artistic.