Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit vineri seara, 20 decembrie, ultimele trei cete de colindători care au adus la Reședința Patriarhală, prin cântări tradiționale,
Slujiri şi vizite pastorale în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai
Ierarhii din eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei au săvârșit duminică, 1 martie, Sfânta Liturghie în catedrale eparhiale și au efectuat vizite pastorale la mănăstiri şi în parohii. Totodată, au rostit cuvinte de învățătură în care au tâlcuit înțelesurile duhovnicești desprinse din pasajul evanghelic rânduit (Matei 6, 14-21) și i-au binecuvântat pe credincioșii care au participat la sfintele slujbe.
În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţia Sa a subliniat importanţa postului pentru viaţa creştină: „Există un post trupesc şi un post sufletesc şi acestea trebuie să meargă împreună. Postul nu trebuie să fie o atitudine ostentativă, fariseică, ci postirea este pentru Dumnezeu şi pentru sufletul nostru, nu pentru a ne arăta oamenilor. Mântuitorul a îndreptat acest lucru prin trecerea de la partea formală, ostentativă a practicării postului la partea duhovnicească, interioară”.
Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. „Evanghelia de astăzi are trei mari teme. Prima este cea a iertării, o temă sublimă, dar foarte greu de împlinit, la care suntem cu toții restanțieri. Iertarea presupune foarte multă răbdare. A doua temă este postul. Postul nu trebuie niciodată trâmbiţat la oameni. Mântuitorul ne porunceşte să ne ascundem de ochii oamenilor, fiindcă cel lăudat de oameni îşi pierde plata de la Dumnezeu. A treia temă este aceea a adevăratelor comori. Sfântul Ioan Gură de Aur ne spunea că avem datoria să punem în băncile din Împărăţia cerurilor comorile noastre, care sunt faptele de milostenie”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.
Mănăstirea „Sfântul Ioan Casian”, judeţul Constanţa
Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan Casian” din judeţul Constanţa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a transmis TRINITAS TV.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţia Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Adrian Constantin Jirubiţă, pe seama bisericii Parohiei „Ştefan cel Mare”, din cadrul Protopopiatului Medgidia, judeţul Constanţa.
Municipiul Curtea de Argeş
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. „Trebuie să ne străduim, cât ne este cu putinţă, cu post, rugăciune şi fapte bune, să refacem şi să ne reîntoarcem în paradisul bucuriei lui Dumnezeu. Pe lângă virusurile fizice care atacă trupurile, sunt şi virusurile supărării şi ale mâniei care străbat fiinţa noastră, împotriva cărora trebuie să luptăm”, a declarat ierarhul pentru TRINITAS TV.
Localitatea Puieştii de Jos, judeţul Buzău
Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Puieștii de Jos din județul Buzău. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitate, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, şi a binecuvântat noul așezământ parohial, care cuprinde o capelă mortuară și o casă de prăznuire, ne-a transmis părintele Dragoş Olteanu, consilier eparhial.
„Biserica ne învață că nu poți porni pe această cale a postului dacă nu ți-ai liniștit mai întâi conștiința, împăcându-te cu cel care te-a supărat. Altminteri, orice jertfă ai depune în această perioadă, oricât de aspru ar fi postul pe care ți-l vei asuma, toate vor fi lipsite de valoare spirituală, dacă nu-ți vei dobândi liniștea sufletească, iertându-l din inimă pe fratele care ți-a greșit la un moment dat. Așadar, iertarea aproapelui, ca rod al iubirii creștine, este începutul bun ce trebuie pus călătoriei Postului Sfintelor Paști”, a spus ierarhul în cuvântul de învățătură.
Municipiul Galaţi
Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit duminică Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, ne-a transmis preotul Rareş Bucur, consilier eparhial. În cuvântul de învățătură, ierarhul a spus că Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că iertarea este cel mai bun început al perioadei de post.
La finalul slujbei, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe cei prezenți și a oferit o agapă în curtea Reşedinţei arhiepiscopale pentru toate doamnele prezente la slujbă.
Parohia Ceacu, județul Călăraşi
Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Ceacu, judeţul Călăraşi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul sf-esc.ro. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a hirotonit întru preot pe diaconul Adrian Liviu Marina, pe seama capelei Spitalului „Anghel Saligny” din Fetești, județul Ialomița, şi întru diacon pe teologul Răzvan Adrian Ivăneț, pe seama Parohiei Adâncata din Protopopiatul Urziceni, judeţul Ialomiţa.
La final, ierarhul a dăruit tinerilor din biserică cruciuliţe, felicitându-i pentru prezenţa în număr mare la sfânta slujbă.
Parohia Joiţa, județul Giurgiu
Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Joiţa, Protopopiatul Bolintin, județul Giurgiu, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul episcopiagiurgiului.ro.
Mănăstirea Celic-Dere, judeţul Tulcea
Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Celic-Dere, din judeţul Tulcea, se arată pe site-ul episcopiatulcii.ro.