De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Smerenia nu este un comportament manierat
Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a susținut marți, 6 martie, conferința cu titlul „Smerenia, arta de a fi la locul tău” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Evenimentul se înscrie în seria conferințelor organizate în Postul Mare de Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Bucureşti.
La întâlnirea ierarhului cu studenții din Amfiteatrul „Pr. prof. dr. Ioan G. Coman” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București s-a abordat o temă specifică acestei perioade duhovnicești a Postului Mare. „Tema conferinţei din această seară a fost «Smerenia, arta de a fi la locul tău». Am încercat să aduc în atenţia celor prezenți faptul că a fi smerit presupune nici să te supraevaluezi, dar nici să te subestimezi. Trebuie să ţii acea linie de mijloc, moderaţia sau cumpătarea, cum o numim noi în termeni duhovniceşti. Mai mult decât atât, am încercat să abordez faptul că smerenia nu poate fi confundată cu comportamentul manierat sau foarte elegant, este ceva mai mult”, a spus Preasfinţitul Părinte Ignatie. Smerenia, a explicat ierarhul, este o stare care se vede în toată ființa omului, nu numai în comportamentul exterior. „Un om smerit este acel om care are capacitatea de a se răsuci în interiorul său şi de a găsi ceea ce Dumnezeu a aşezat în taina inimii lui, şi anume, harul. Prin acest har putem să avem nu numai la nivel comportamental sau la nivel verbal o atitudine smerită, ci întreaga noastră fiinţă să fie un indiciu pentru smerenie”, a arătat Episcopul Hușilor.
În cadrul conferinței s-a subliniat că tema smereniei este străină pentru societatea actuală pentru că există un foarte mare accent pe individualism, pe exacerbarea a tot ceea ce ţine de inteligenţă, şi atunci există riscul să uităm că tot ceea ce noi prețuim este dar de la Dumnezeu.
În lumea noastră, foarte mulţi ne îndeamnă să punem în valoare ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit, inteligenţă, frumuseţe, capacitatea de a vorbi şi a relaţiona cu ceilalţi. „Noi venim cu versiunea vieţuirii creştine în Hristos, că toate aceste daruri sunt de la Dumnezeu şi le primim de la El, şi noi suntem custozi ai acestor daruri pe care El ni le dă. Cred că un tânăr smerit este un tânăr care reuşeşte să descopere lumina pe care Dumnezeu a aşezat-o în sufletul lui, şi această lumină să aibă o atitudine de multă cuviinţă”, a mai precizat Preasfințitul Părinte Ignatie. La finalul evenimentului, cei prezenţi au adresat întrebări ierarhului.
Următoarea conferinţă organizată de ASCOR Bucureşti va avea loc duminică, 11 martie, de la ora 18:00, tot la Facultatea de Teologie Ordodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti. Invitatul serii va fi părintele protos. Arsenie Muscalu, duhovnic la Mănăstirea Cornu din Prahova, care va susține conferința cu tema „Îndumnezeirea - împlinirea Sfatului Dumnezeiesc”.