De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Studia Theologica Doctoralia“, la cea de-a VII-a ediţie
În zilele de 11 şi 12 mai 2015, la Centrul social-cultural „Sfântul Paisie de la Neamţ“ - Mănăstirea Neamţ, are loc cea de-a VII-a ediţie a Simpozionului internaţional „Studia Theologica Doctoralia“.
Această manifestare ştiinţifică, bine-cunoscută şi foarte apreciată în sfera teologiei academice din ţara noastră, este organizată de către Şcoala Doctorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, în colaborare cu Facultatea de Teologie Catolică a Universităţii „Karl Franzens“ din Graz (Austria).
Ediţia din acest an îşi propune să evidenţieze cercetările actuale ale doctoranzilor din ţară şi din străinătate în domeniul studiilor teologice şi să dea noi dimensiuni dialogului interdisciplinar.
Prezent la ultimele ediţii ale acestui simpozion, prof. dr. Pablo Argarate, de la Universitatea „Karl Franzens“ din Graz, şi-a manifestat bucuria de a lua parte şi în acest an la eveniment: „Sunt foarte fericit să fiu parte a acestei manifestări şi sunt foarte surprins de cât de mult a crescut în amploare în ultimii ani. Este foarte important că studenţii doctoranzi au ocazia de a-şi împărtăşi experienţele. Pentru mine este un moment special, pe care îl aştept cu nerăbdare, dar şi pentru studenţii mei pe care îi aduc cu mine, mai ales că în Austria nu avem un astfel de eveniment dedicat doctoranzilor.“
Despre evoluţia în timp a Simpozionului internaţional „Studia Theologica Doctoralia“ şi despre ediţia de anul acesta, pr. prof. dr. Viorel Sava, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, iniţiatorul şi organizatorul simpozionului, ne-a declarat: „Îmi doresc ca această ediţie a VII-a să fie o verigă între ediţia a VI-a şi ediţia a VIII-a. «Studia Theologica Doctoralia» a apărut mai întâi ca o curiozitate de a vedea cum este să organizezi un astfel de eveniment, dar pe parcurs ne-am dat seama că această iniţiativă prinde contur din ce în ce mai bine şi iată-ne ajunşi la cea de a VII-a ediţie. «Studia Theologica Doctoralia» s-a dovedit a fi o necesitate în sensul că tinerii doctoranzi au nevoie să se întâlnească, au nevoie să îşi prezinte rezultatele cercetării, au nevoie de comunicare între ei. Ediţia de anul acesta este diferită de cele anterioare prin faptul că avem o participare foarte largă şi diversă în acelaşi timp. Numărul celor care participă din alte centre universitare a crescut în mod simţitor. Va fi un eveniment frumos şi cred că va fi şi reuşit din punct de vedere ştiinţific. De altfel, ne dorim ca, întâi de toate, să fie un eveniment ştiinţific, pe măsura participanţilor şi a şcolilor doctorale pe care ei le reprezintă“.
Referatele studenţilor doctoranzi care se vor remarca prin valoarea lor ştiinţifică vor fi publicate în cel de-al VII-lea volum al seriei „Studia Theologica Doctoralia“.
Simpozionul se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate „Anului omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ şi „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii“ la nivelul Patriarhiei Române. (A.A.)