Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
„Suntem separaţi unii de alţii, dar suntem împreună, în aceeaşi credinţă”
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a transmis credincioşilor că trebuie să ofere semenilor iubire, „pentru ca să arătăm că Dumnezeu S-a sălăşluit întru noi şi lucrează prin noi în lume cu toţi oamenii”.
În Duminica a 5-a din Post, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal din Baia Mare. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a arătat că „suntem într-o perioadă de încercare”, însă, la sărbătorile pascale care se apropie „nu vom mai fi atât de preocupaţi de pregătirile lumeşti, ci vom fi foarte preocupaţi de pregătirea interioară, de primirea Luminii Sfinte şi de rostirea troparului de biruinţă «Hristos a înviat!» cu toată credinţa şi cu toată forţa noastră pe care le are Biserica lui Hristos”.
Ierarhul a mai arătat că există o parte pozitivă a izolării şi a rugăciunii, practicată atât de Mântuitorul Iisus Hristos, cât şi de Moise, de Maria Egipteanca şi Sfinţii Părinţi în pustie: „Şi Mântuitorul s-a izolat 40 de zile în Pustiul Carantaniei înainte de activitatea Sa dumnezeiască. Moise s-a urcat pe munte. S-a izolat de popor 40 de zile şi 40 de nopţi. Şi a postit şi după aceea a primit Legea lui Dumnezeu. Izolat, despărţit de popor. Sfânta Maria Egipteanca s-a izolat de lumea în care a păcătuit 17 ani. A trăit o izolare totală de la 29 de ani timp de 47 de ani. (...) Iată că perioada aceasta de izolare este una pedagogică. Suntem separaţi unii de alţii, dar suntem împreună, în aceeaşi credinţă, în aceeaşi comuniune de mărturisire de credinţă şi ne întărim unii pe alţii”.
Preasfinţitul Episcop Iustin a amintit că în Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor, preoţii, chiar dacă nu îi pot vizita pe credincioşi, „îi pot contacta la telefon şi să vorbească cu ei, să-i întrebe ce le lipseşte, cum trăiesc. Un cuvânt de la preot este aşteptat. E altceva decât de la orice autoritate. Vom transforma criza aceasta gravă şi cumplită într-o binecuvântare, într-un spor duhovnicesc şi într-o lucrare sfântă. Şi aşa va fi slujirea noastră după modelul lui Hristos şi după placul lui Hristos”.