În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Tradiționalul concert de colinde al Facultății de Teologie Ortodoxă din București
În Amfiteatrul „I.G. Coman” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București s-a desfășurat în seara zilei de miercuri, 14 decembrie, tradiționalul concert de colinde susținut de corul instituției de învățământ. Interpretând un repertoriu variat, studenții teologi i-au încântat pe cei prezenți, printre aceștia numărându-se cadre didactice ale facultății, prieteni și apropiați ai tinerilor, precum și iubitori de muzică și de colind. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
La începutul evenimentului, părintele prof. dr. Constantin Preda, decanul instituției de învățământ teologic, a rostit un cuvânt de bun venit în care a evidențiat importanța reluării acestei tradiții a concertului de Crăciun după întreruperea cauzată de contextul pandemic precedent: „Este un moment deosebit pentru facultatea noastră, deoarece reluăm această tradiție după doi ani de întrerupere. Colindatul reprezintă un capitol important din istoria creștinismului la români, iar colindele s-au născut odată cu formarea poporului nostru. De aceea, cultura creștină a asimilat pe parcursul timpului diferite tradiții și sisteme folclorice și religioase. Astăzi, asemenea îngerilor de odinioară de la Betleem, studenții noștri sunt vestitorii, prin colind, ai veștii celei bune a Evangheliei”.
Din repertoriul bogat au făcut parte lucrări ale unor compozitori precum Gheorghe Cucu, Teofil Coste, Gheorghe Danga, Nicolae Lungu și Nicu Moldoveanu. Dirijorii corului au fost profesorii de muzică ai facultății: părintele conf. dr. Stelian Ionașcu; părintele lect. dr. Zaharia Matei; părintele asist. dr. Nicolae Giolu și părintele asist. dr. Alexandru Dumitrescu. Alături de colinde au fost recitate și câteva poezii cu tematică religioasă. De asemenea, artistul Radu Almășan, student în anul 1 la specializarea Teologie Pastorală și solistul vocal al formației Bosquito, i-a încântat pe cei prezenți printr-o interpretare de excepție a câtorva melodii și colinde.
La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul i-a felicitat pe membrii corului facultății și a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a evidențiat prezența unor învățături de credință autentice în colindele apărute în decursul timpului în spațiul românesc: „Acest gen muzical, colinda, este o creație a poporului și spiritualității românești prin care se caută cinstirea Celui care pentru mântuirea noastră S-a făcut Om. Foarte mulți teologi au studiat acest tip de creație populară, concluzia unică fiind aceea că ortodoxia învățăturii dogmatice a colindelor este fără cusur. Acest popor a învățat de la cei mai iscusiți teologi și ierarhi, unii dintre ei participanți la sinoadele ecumenice, să mărturisească o Ortodoxie corectă, legată de Persoana Fiului lui Dumnezeu întrupat în istorie”.
Prezent la eveniment a fost și prof. dr. Romiță Iucu, delegatul rectorului Universității din București.