De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Trei arhierei au liturghisit la hramul mănăstirii de la Sita Buzăului
Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din Sita Buzăului, judeţul Covasna, şi-a sărbătorit hramul prin Liturghie arhierească, în prezenţa a numeroși pelerini şi credincioşi, veniţi din mai multe părţi ale ţării.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre momentul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos pe Muntele Taborului.
„Schimbarea la Faţă a Mântuitorului i-a pregătit pe ucenici pentru înţelegerea tainei Învierii Sale din morţi, când a ieşit prin piatra pecetluită, când străjerii au căzut cu faţa la pământ, neputând să privească la strălucirea măreţiei dumnezeieşti. Ucenicii au văzut faţa Mântuitorului plină de Lumină, au privit-o, dar Lumina aceasta era atât de puternică, încât ea cuprindea întregul trup al Mântuitorului Iisus Hristos. Lumina a fost creată de Dumnezeu pentru noi, pentru că El este Lumina cea adevărată, aşa cum spunem în Simbolul Credinţei: «Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat». Noi nu putem să ne explicăm în ce constă însuşirea aceasta a Mântuitorului Iisus Hristos. Dumnezeu este Lumină, dar ştim că tot ceea ce ne-a lăsat nouă Dumnezeu, lumina, este un element esenţial al existenţei noastre”, a subliniat ierarhul.
IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici” duhovnicului mănăstirii de la Sita Buzăului, pr. Ghenadie Trif, iar distincţia „Crucea şaguniană pentru laici” a fost oferită primarului comunei Sita Buzăului, Gheorghe Muscalu, şi Mariei Muscalu. Alte distincţii au fost oferite binefăcătorilor mănăstirii.
PS Episcop Andrei le-a mulţumit, la final, celor prezenţi la hramul de la Mănăstirea Sita Buzăului. Aşezământul monahal de la Sita Buzăului a fost înfiinţat în 1997, la iniţiativa pr. Florin Tohănean şi a mai multor credincioşi din sat. Biserica a fost ridicată în perioada 2002-2012, iar obştea de maici este condusă de maica stareţă Loida Iovănesc.