Duminică, 3 noiembrie, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Olari, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaaradului.ro.
Sărbătoarea hramului Catedralei Mitropolitane din Sibiu
La sărbătoarea Sfintei Treimi, credincioşii din Sibiu şi din împrejurimi au participat la sfintele slujbe săvârşite la Catedrala Mitropolitană din cetatea transilvană, lăcaş de cult care îşi serbează hramul la acest mare praznic al creştinătăţii.
Anul acesta, bucuria duhovnicească din ziua hramului a fost una deosebită, pentru că toţi cei prezenţi au avut posibilitatea să cinstească Brâul Maicii Domnului adus la Sibiu de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. În zilele următoare, cinstitul odor va fi dus în mai multe parohii din Arhiepiscopia Sibiului, între care şi comunităţi din Municipiul Braşov.
Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi cu Preasfinţitul Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei. Răspunsurile liturgice au fost date atât de Corala „Timotei Popovici” a catedralei din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza, cât şi de Corul „Anastasis” al Catedralei Episcopale din Deva, dirijat de Paul Kladni.
Preasfințitul Părinte Episcop Andrei a vorbit credincioşilor prezenţi despre dogma Sfintei Treimi şi despre lucrarea Persoanelor Sfintei Treimi în lume.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit ierarhilor şi oaspeţilor pentru participarea la sărbătoare şi a subliniat semnificaţia alegerii acestui hram pentru un lăcaş de cult atât de important pentru istoria românilor ardeleni: „În momentul în care s-a oferit acest hram catedralei, care este mama tuturor bisericilor din Ardeal, s-a avut în vedere şi unitatea tuturor românilor, care erau deja în aceeaşi Biserică, dar erau împărţiţi în trei provincii româneşti, reprezentate într-o unitate deplină prin icoana Preasfintei Treimi ce tronează ansamblul eclesial, catedrala noastră”.
Ierarhul a acordat distincţia „Crucea şaguniană pentru clerici” consilierului cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, consilierului social eparhial, pr. dr. Adrian Roman, şi inspectorului bisericesc, pr. Cătălin-Nicolae Mirişan. Ierarhul a acordat distincţia „Crucea şaguniană pentru laici” subprefectului judeţului Sibiu, Sebastian Gheorghe, directorului Direcţiei Judeţene pentru Cultură Sibiu, Dan Nanu, şi lui Ioan Cucian.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurenţiu a premiat apoi elevii şi coordonatorii lor, care s-au clasat pe primele locuri la etapa eparhială a Concursului naţional- catehetic „Biserica - familia românilor de pretutindeni”. Au primit diplome şi premii şi elevii cu rezultate remarcabile la Olimpiada naţională de religie. Sărbătoarea s-a încheiat cu un recital susţinut pe treptele catedralei de cele două coruri menţionate, acompaniate de o fanfară.