Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Un ierarh român la Chilia „Sfântul Ipatie” din Muntele Athos
Sfântul Sfințit Mucenic Ipatie, Episcopul Gangrei, a fost cinstit cu evlavie la chilia din Sfântul Munte Athos aflată sub ocrotirea sa. Slujba Privegherii și Sfânta Liturghie au fost săvârșite marți, 25 aprilie, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, informează TRINITAS TV.
Chilia „Sfântul Ipatie” este un așezământ monahal din Muntele Athos cunoscut în rândul călugărilor athoniți și al pelerinilor pentru viața duhovnicească a monahilor români care s-au nevoit în acest loc. La slujba Privegherii de toată noaptea săvârșită în cinstea acestui sfânt marți, 25 aprilie, sub protia Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, au slujit părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale din București, părintele ieroschimonah Ignatie Bozianu, starețul chiliei, precum și alți stareți și monahi români și greci, viețuitori în Sfântul Munte Athos, fiind prezenți și numeroși pelerini.
În cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a transmis binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel și și-a exprimat bucuria de a fi prezent în acest an la hramul uneia dintre cele mai vechi chilii athonite, atestată documentar pentru prima dată la începutul secolului al 11-lea: „Suntem copleșiți de dragostea frățească și de prietenia arătată de părintele Ignatie Bozianu, conducătorul acestei obști de la Chilia Sfântului Ipatie, precum și de bucuria pe care am trăit-o la slujba Privegherii din această noapte. A fost o slujbă săvârșită ca la marile catedrale sau marile mănăstiri athonite, cântarea fiind executată cu multă măiestrie și cu mult har duhovnicesc de două strane, una românească și una grecească. Această slujbă de hram a fost încununată prin Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Trebuie remarcat numărul mare de români, clerici și mireni, care au dorit să fie alături de această obște la cinstirea adusă Sfântului Ipatie, ocrotitorul acestei chilii românești de 155 de ani. Nu trebuie însă să trecem cu vederea faptul că această chilie are aproape un mileniu de existență. (...) Este o bucurie pentru fiecare pelerin care, atunci când timpul îi îngăduie, descoperă că nu există o mănăstire sau un schit mai important din Sfântul Munte Athos care să nu se fi bucurat de generozitatea voievozilor români, a boierilor, a marilor demnitari, dar și a unor episcopi, credincioși sau călugări din România, unii închinându-și întreaga viață lui Hristos în acest loc”.
Între cei mai de seamă viețuitori ai Chiliei Sfântului Ipatie se numără cuviosul Orest Baldovin, ucenicul Sfântului Calinic de la Cernica, cel care a rectitorit așezământul monahal la sfârșitul secolului al 19-lea, și arhimandritul Dometie Trihenea, mare duhovnic și stareț athonit de la mijlocul secolului 20, a transmis televiziunea TRINITAS TV a Patriarhiei Române.