Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Universitatea din Alba Iulia l-a omagiat pe părintele profesor Vasile Mihoc
Simpozionul internaţional cu tema "Invazia non-valorilor într-o lume multimedia. Criza spirituală şi discreditarea sacrului" de la Alba Iulia s-a încheiat vineri cu ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa părintelui prof. dr. Vasile Mihoc din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" de la Sibiu. Pr. prof. Vasile Mihoc este recunoscut ca personalitate teologică în plan intern şi internaţional, a participat la numeroase conferinţe internaţionale şi a publicat studii, articole şi cărţi, atât în ţară, cât şi în străinătate.
La Alba Iulia a avut loc săptămâna trecută un simpozion internaţional cu tema "Invazia non-valorilor într-o lume multimedia. Criza spirituală şi discreditarea sacrului". Manifestarea a fost găzduită de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia şi a debutat joi, 6 mai 2010, cu un cuvânt de deschidere al Înalt Preasfinţitului Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, care a susţinut prelegerea cu tema "Criza spirituală". La simpozion au participat cadre didactice, teologi, preoţi din întreaga ţară, precum şi din străinătate, printre aceştia figurând Herman Tristram Engelhardt, Jr, Klaus Kenneth, pr. Nicu Dumitraşcu, decanul Facultăţii de Teologie din Oradea, pr. Emil Jurcan, decanul Facultăţii din Alba Iulia, prof. Corinna Deskelkamp-Hayes (Germania), prof. Dimităr Popmarinov (Bulgaria), psiholog lect. dr. Maria Dorina Paşca (Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş); pr. prof. dr. Gheorghe Istodor (Universitatea din Constanţa); pr. lect. dr. David Pestroiu (Universitatea Bucureşti).
Repere biografice
Simpozionul internaţional găzduit de Universitatea Alba Iulia, Facultatea de Teologie Ortodoxă, s-a încheiat cu solemnitatea decernării titlului de Doctor Honoris Causa părintelui prof. dr. Vasile Mihoc, prodecan al Facultăţii "Andrei Şaguna" din Sibiu. IPS Andrei a rostit un cuvânt festiv, iar "Laudatio" a fost rostit de către părintele conf. dr. Remus Onişor.
În "Laudatio" se menţionează că "într-o veche rugăciune creştină Dumnezeu este numit Cel "în a Cărui cunoaştere se află viaţa noastră veşnică şi în a Cărui slujire se află libertatea deplină", făcându-se astfel distincţie între "cunoaşterea" lui Dumnezeu şi "slujirea" lui Dumnezeu."
Părintele profesor universitar doctor Vasile Mihoc, pe care îl omagiem astăzi, este unul dintre teologii Bisericii noastre care au reuşit să facă legătura, într-un mod armonios şi exemplar, între cunoaştere şi slujire. Este şi un remarcabil profesor de teologie, dar şi un slujitor devotat al Bisericii noastre.
S-a născut în 13 martie 1948 în localitatea Sfântul Ilie, judeţul Suceava. A făcut liceul la Suceava în anii 1962-1966, după care a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, obţinând licenţa în anul 1970. Se înscrie apoi la cursurile de doctorat ale Institutului Teologic din Bucureşti (1970-1973), unde obţine titlul de doctor în teologie în anul 1983.
Între anii 1977 şi 1979 a studiat la École Biblique et Arhéologique Française din Ierusalim, devenind "Titulaire" (1978) şi "Diplomé" (1979) al acestei faimoase instituţii de specialitate. În anul 1969 a fost hirotonit preot, slujind mai bine de patru ani în parohii din mediul rural (Zimbru - judeţul Arad: 1969-1971 şi Toderiţa - Protopopiatul Făgăraş: 1971-1974).
În anul 1974 îşi începe activitatea la Institutul Teologic Universitar (azi Facultatea de Teologie "Andrei Şaguna") din Sibiu, unde din 1983 este profesor titular de Studiul Noului Testament şi conducător de doctorat. În paralel, după 1990, a predat temporar, ca profesor asociat, la nou-înfiinţatele Facultăţi de Teologie ale altor două Universităţi din România: "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca (1990-1992) şi "Aurel Vlaicu" din Arad (1997-1999). Pe perioada semestrului de vară a anului 2002 a fost profesor asociat la Crowter Hall College-University of Birmingham, U.K.
Model de cunoaştere şi slujire
Pe lângă activitatea de profesor, între anii 1990 şi 1998, a slujit voluntar la Capela Spitalului de Psihiatrie din Sibiu, iar din 1998 până astăzi slujeşte şi ca preot paroh într-un cartier din Sibiu, unde în ultimii zece ani a ridicat o nouă şi frumoasă biserică. Părintele profesor este căsătorit cu Octavia şi au 13 copii.
De asemenea, în "Laudatio" se mai arată că pr. prof. Vasile Mihoc este recunoscut ca personalitate teologică în plan intern şi internaţional, participând la numeroase conferinţe internaţionale. Alături de activitatea sa didactică se remarcă şi o intensă activitate ştiinţifică prin studii, articole şi cărţi apărute în ţară şi peste hotare. "Profesorul de Noul Testament de la Sibiu ne arată în studiile sale că învăţătura creştină este ceea ce Biserica lui Hristos crede, propovăduieşte şi mărturiseşte, pornind de la cuvântul revelat al lui Dumnezeu. Principiul apostolic din 1 Corinteni 13,13 este susţinut şi de profesorul nostru, şi anume: Credinţa, nădejdea şi dragostea se manifestă toate prin propovăduire şi mărturisire", se mai arată în "Laudatio" citit de pr. conf. univ. dr. Remus Onişor. După momentul înmânării diplomei de Doctor Honoris Causa, a urmat prelegerea festivă rostită de către pr. prof. dr. Vasile Mihoc, cu titlul "Logos, Scriptură şi vindecarea cuvântului". (O.R.)