De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Vameşul s-a întors mai îndreptăţit la casa lui pentru că şi-a mărturisit păcatele”
În prima duminică a Triodului, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Şomcuta Mare, un lăcaş vechi de 135 de ani.
Credincioşii au participat la Sfânta Liturghie păstrând distanţarea prevăzută şi purtând măşti de protecţie. Pornind de la pericopa evanghelică a Duminicii Vameșului şi a Fariseului, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură despre vameş şi fariseu ca tipologii de creştini: „Vameşul s-a întors mai îndreptăţit la casa lui pentru că şi-a mărturisit păcatele, nu s-a lăudat cu virtuţile sale. (…) Acest vameş, deşi păcătos, fiind un model de rele practici, avea conştiinţa că Dumnezeu există, că el nu făcea fără să ştie că greşeşte, că-l vede, că ştie tot, că-i cunoaşte viaţa şi este singurul care poate să-l ajute şi să-l ierte. Numai Dumnezeu poate”.
De asemenea, ierarhul a arătat că preoţii trebuie să se dedice misiunii în rândul celor care suferă, celor abandonaţi şi singuri, pentru că „Dumnezeu lucrează prin slujitorul Său, prin preot; dar și prin oamenii Săi, deoarece sunt mulți creștini care fac lucruri bune”.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul psaltic „Theologos”, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. La priceasnă au cântat corul bisericii, dirijat de învățătoarea Maria Coteţ, şi eleva Eliza Lazăr din clasa a VII-a. La final, preotul Nicolae Petruş, protopopul Chioarului, şi preotul paroh Ioan Ilie Bucşa i-au dăruit ierarhului o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul.