În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Vecernia specială din Duminica Sfintelor Paști
În Săptămâna Luminată, slujbele care împodobesc cultul Bisericii Ortodoxe au o rânduială deosebită, în care este preaslăvită în chip special Învierea Domnului. Una dintre aceste slujbe este și Vecernia specială săvârșită în Duminica Sfintelor Paști, în cadrul căreia este citită Sfânta Evanghelie în 12 limbi, numită popular „A doua Înviere”.
La Catedrala Patriarhală din București, această rânduială a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, împreună cu Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din Patriarhia Antiohiei, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
Slujba săvârșită la Catedrala Patriarhală, după tradiție, la orele amiezii a fost Vecernia pentru ziua de Luni din Săptămâna Luminată și amintește de prima arătare a Mântuitorului după slăvita Sa Înviere din morți, când a oferit Apostolilor puterea iertării păcatelor.
Anul acesta, în cadrul Vecerniei, pasajul evanghelic de la Ioan (20, 19-25) a fost rostit de clerici în limbile română, greacă, arabă, ebraică, latină, engleză, franceză, italiană și ucraineană.
După citirea pasajului scripturistic, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit cuvântul de învățătură.
„În cea dintâi zi după Învierea Sa din morți, Mântuitorul împlinește una dintre făgăduințele făcute în repetate rânduri ucenicilor Săi, anume că le va da puterea de a lega și dezlega păcatele oamenilor, cea mai mare putere care poate fi dată de Dumnezeu oamenilor. Noi mărturisim că Mântuitorul Iisus Hristos S-a făcut Om ca să vindece din interiorul naturii umane asumate rănile păcatului neascultării. În activitatea Lui publică vedem că Mântuitorul adeseori, chiar înainte de a vindeca pe oameni de bolile trupești, îi vindecă de bolile păcatului, de suferințele sufletului. (...) În Cezareea lui Filip, după mărturisirea lui Petru, care reprezintă piatra fundamentală a credinței creștine, Mântuitorul îi spune acestuia: «Îți voi da ție cheile Împărăției cerurilor și oricâte vei lega pe pământ vor fi legate și în ceruri și oricâte vei dezlega pe pământ vor fi dezlegate și în ceruri». Această făgăduință făcută lui Petru, Mântuitorul o repetă în cunoscuta cuvântare cuprinsă în Evanghelia după Ioan, capitolul 18, adresând-o tuturor ucenicilor. Acum, când Mântuitorul Și-a încheiat activitatea publică, la prima întâlnire cu ucenicii împlinește făgăduința. Biserica a practicat îndată această mărturisire a păcatelor. Vedem aceasta în ziua Cincizecimii, când Sfântul Petru recomandă celor care doreau să vină la credință pocăința și Botezul”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Vecerniei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a transmis credincioșilor care au participat la slujbă un cuvânt părintesc de binecuvântare şi urări de sănătate și bucurie sfântă în zilele luminatului praznic al Învierii Domnului din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Cântările la strană și răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române și ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale.