Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Vernisajul expoziției „Biblia călătoare și sfințitoare” la Palatul Patriarhiei
În Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei din București se desfășoară, în perioada 1-7 iunie 2022, expoziția „Biblia călătoare și sfințitoare”. Vernisajul a avut loc de Ziua Internațională a Copilului, miercuri, 1 iunie. La eveniment au luat parte elevi și profesori din municipiul București și din județul Ilfov înscriși în Programul național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă de tip scrisoare-fluviu „Biblia călătoare și sfințitoare”. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a binecuvântat pe participanți și le-a oferit elevilor implicați daruri.
Programul național de exercițiu catehetic și scriere reflexivă de tip scrisoare-fluviu s-a desfășurat în perioada 15 octombrie 2021 - 15 ianuarie 2022, fiind inițiat și coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. În acest interval calendaristic s-au alăturat inițiativei, desfășurând proiecte proprii, 214 școli, biserici, biblioteci, centre catehetice și centre de documentare și informare din 38 de județe și din municipiul București. Produsul final, colectiv, al programului îl reprezintă aproximativ 1.500 de metri de scrisoare-fluviu, lucrări realizate de cei peste 4.500 de copii și tineri participanți la program. Fiecare echipă înscrisă în program a desfășurat un proiect propriu, de tip catehetic sau educațional, de descoperire sau aprofundare a textului biblic, de scriere reflexivă, interpretativă, creativă sau eseistică, inspirată de lectura textului scripturistic. Elevii au scris despre învățătura de credință transmisă de textul biblic studiat, despre comentariile unor scriitori bisericești, impresii proprii, opinii sau reflecții, creaţii literare și eseuri structurate. Pe măsură ce scrisorile-fluviu au ajuns la coordonatorii programului, au fost expediate premii constând în diplome, cărți și iconițe către echipele care au desfășurat activități.
Rezultatul remarcabil al acestui proiect a fost expus la Palatul Patriarhiei în ziua de 1 iunie, în prezența a 45 de elevi și 5 profesori din București și din Ilfov participanți la program. Alături de ei s-a aflat profesoara Daniela Ceredeev, inspector școlar pentru religie în județul Suceava și inițiator și coordonator al Programului catehetic „Biblia călătoare și sfințitoare”. Evenimentul a fost moderat de părintele prof. dr. Nicușor Beldiman, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Administrației Patriarhale. Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat participanților la program Diploma de onoare „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”, iar profesoarei Daniela Ceredeev, Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru mireni. De asemenea, toți copiii prezenți au primit daruri din partea Preafericirii Sale.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit și un cuvânt de binecuvântare în care a vorbit mai întâi despre frumusețea inocenței copiilor și a comuniunii existente între ei și părinți: „Suntem bucuroși să vă primim aici astăzi, de Ziua Copilului. Duminica ce urmează este numită Duminica Părinților şi Copiilor. Sfântul Sinod a hotărât sărbătorirea primei duminici după ziua de 1 iunie din pricina legăturii mai strânse cu ziua Învierii și cu parohia, care este comunitatea euharistică. În această zi sunt cinstiți nu numai copiii, ci și părinții lor. Această hotărâre a Sfântului Sinod, care are ca punct de plecare ziua de 1 iunie, încurajează comuniunea și iubirea reciprocă dintre părinți și copii. Am transmis deja, în toate eparhiile din țară, mesajul de apreciere a activităților copiilor și a iubirii jertfelnice a părinților. Mântuitorul Iisus Hristos a iubit copiii, iar ei L-au iubit la rândul lor. De aceea, se apropiau de El, iar părinții doreau ca El să îi binecuvânteze pe copii. Mântuitorul a spus celebrele cuvinte «Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este Împărăţia lui Dumnezeu» (Marcu 10, 14). Prin inocența, nevinovăția și curăția lor sufletească, copiii ne învață să fim cinstiți și curați cu inima ca să-L putem vedea pe Dumnezeu”.
„Vă felicităm pentru participarea la acest program deosebit de exercițiu catehetic și scriere reflexivă de tip scrisoare-fluviu, unic în felul lui. Cunoaștem, din literatura universală, că există autori care au scris romane-fluviu, dar iată că acești copii drăgălași au redactat o scrisoare-fluviu. A fost un efort considerabil, iar responsabilitatea coordonării programului a fost deosebită. Copiii participanți la acest program sunt o binecuvântare pentru părinții lor, pentru familie, pentru Biserică și societate. Doamna profesoară Daniela Ceredeev a arătat un mod deosebit de a fructifica în mod concret, frumos și roditor parteneriatul Școală-Biserică”, a mai spus Patriarhul României.
Profesoara Daniela Ceredeev, coordonatoarea programului catehetic, a mulțumit Preafericirii Sale pentru binecuvântarea de a organiza la Palatul Patriarhiei expoziția ce reprezintă rodul efortului a mii de copii și tineri, descriind totodată în mod succint etapele acestui proiect: „Programul «Biblia călătoare și sfințitoare» a apărut din dorința de a reconsidera parteneriatul Școală-Biserică și de a ne pune în situația de a face lucruri împreună. Aveți înainte aproape un kilometru și jumătate de scrisoare-fluviu, adică text așezat pe aceste role de hârtie de peste 4.600 de copii și tineri din toată țara, care au lecturat pasaje din Sfânta Scriptură împreună cu preoții și profesorii care i-au coordonat. În cele trei luni ale programului s-au desfășurat 226 de proiecte catehetice în școli, biserici, centre de documentare și centre catehetice. Toate aceste activități i-au conectat puternic pe oamenii Bisericii și pe oamenii școlii în jurul copiilor care au dovedit că textul biblic le este drag și că au curiozități la care Biblia le poate răspunde”.