La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Vizită arhierească la căminul de vârstnici din Ponoară
Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a liturghisit în biserica parohială din satul Ponoară, comuna Bratca, în cea de a 17‑a Duminică după Pogorârea Sfântului Duh, 18 februarie, apoi a vizitat căminul de persoane vârstnice din localitate.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor din sfântul lăcaş de cult, ierarhul a arătat că Mântuitorul Iisus Hristos îi pune credinţa la încercare femeii cananeence „nu pentru că El nu ar fi știut cât de puternică este credința ei, ci pentru ca cei din jur să vadă și, de asemenea, să înțeleagă și Apostolii că El nu a venit doar pentru israeliți, deși prin cuvintele Sale a dat de înțeles lucrul acesta. După ce își arată credința ei cea puternică, Domnul îi vindecă fiica și, odată cu vindecarea, îi laudă credința ei în puterea și ajutorul lui Dumnezeu. De fapt, asta face Dumnezeu venind în lume: vrea să ne vindece. Prin credința în El, Dumnezeu vrea să ne dăruiască viață, tot ceea ce ne este de folos pentru dobândirea vieții veșnice”.
Preasfinţitul Părinte Sofronie l‑a hirotonit preot, pe seama Parohiei Sighiștel, Protopopiatul Beiuș, pe diaconul Marian‑Florin Ilieș, oferindu‑i și hirotesia de duhovnic, iar pe teologul Dragoș‑Ioan Bențe l‑a hirotonit diacon pentru biserica parohială din satul Șimian, Protopopiatul Marghita.
Ierarhul a vizitat, apoi, Căminul de persoane vârstnice „Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon” din proximitatea bisericii Parohiei Ponoară. Centrul social se află sub purtarea de grijă a pr. paroh Andrei‑Nicolae Criste, fiind parte integrantă a misiunii social‑filantropice a filialei Asociației Filantropia a Episcopiei Oradiei.
Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie i‑a binecuvântat pe vârstnici și le‑a adresat un cuvânt de mângâiere. Căminul din satul Ponoară, comuna Bratca, oferă asistență medicală și îngrijire pentru 20 de persoane vârstnice cu un grad ridicat de dependență.