De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Zi de hram la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului
Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi-a sărbătorit ieri, 13 noiembrie 2015, al treilea ocrotitor duhovnicesc, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjuraţi de un sobor de slujitori. Întâistătătorul Bisericii noastre a sfinţit catapeteasma şi icoanele din biserică, precum şi agheasmatarul construit recent în apropierea sfântului locaş.
Sărbătoarea hramului la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a debutat joi, 12 noiembrie, cu slujba Privegherii, oficiată de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal. A doua zi, numeroşi credincioşi din Capitală, dar şi din întreaga ţară s-au închinat la racla cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur şi au participat la Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Patriarhul României.
După ce a evocat cele mai reprezentative momente din viaţa Sfântului Ioan Gură de Aur, Preafericirea Sa a subliniat faptul că Sfântul Ioan a fost un mare dascăl al lumii şi ierarh, apărător al dreptei credinţe, un mare dascăl al pocăinţei şi al îndreptării vieţii creştine şi un mare avocat al demnităţii umane, apărător al săracilor, văduvelor şi orfanilor. De asemenea, Întâistătătorul Bisericii noastre a precizat că Sfântul Ierarh Ioan Hrisostom a rămas în conştiinţa Bisericii ca un mare tâlcuitor al Sfintelor Scripturi şi ca un mare predicator, poate cel mai mare, al lumii creştine, explicând Evanghelia Mântuitorului Hristos pe înţelesul poporului, sub formă de omilii pastorale. „Atât de vie a fost tâlcuirea sa, încât întreaga Sfântă Scriptură părea că ar fi fost scrisă direct pentru contemporanii săi. El a apărat Ortodoxia în faţa ereziilor din timpul său şi, mai mult decât atât, a contribuit mult la răspândirea credinţei, fiindcă s-a dedicat convertirii la Ortodoxie a goţilor arieni. De asemenea, a dezvoltat şi o misiune deosebit de intensă pentru creştinarea populaţiei de la sate. Mai întâi, oamenii de la oraşe au devenit creştini, în timp ce oamenii de la sate rămăseseră în mare parte păgâni. Prin aceasta, el este şi un mare misionar. Mai reţinem faptul că Sfântul Ioan Gură de Aur a fost şi un mare rugător, un postitor şi un dascăl al pocăinţei. El este autorul Liturghiei care îi poartă numele”, a subliniat Părintele Patriarh.
„Sfântul Ioan a combătut lăcomia şi a cultivat dărnicia şi milostenia”
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a precizat faptul că Sfântul Ioan Gură de Aur a fost şi un mare educator şi dascăl al milosteniei. „El a spus că nu este de ajuns să dăm naştere la copii, ci trebuie să îi şi creştem în dreapta credinţă, trebuie să îi educăm. Sfântul Ioan zice: cu adevărat părinte nu este cel care dă naştere biologică, ci cel care dă o naştere duhovnicească, prin educaţie aleasă, copilului. Deci, îi numeşte părinţi pe educatori, pe cei care transmit lumina Evangheliei lui Hristos copiilor şi tinerilor. Sfântul Ioan Gură de Aur este şi un dascăl al milosteniei. El spune că cine dă săracilor un ban, o haină sau mâncare îl împrumută pe Dumnezeu. El a combătut lăcomia şi a cultivat dărnicia, milostenia. A fost foarte preocupat de ajutorarea văduvelor, a orfanilor şi a săracilor, atât prin instituţii, cât şi prin îndemnul său pastoral. Pentru toate aceste considerente, Noi am propus, şi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, ca anul acesta, 2015, să fie şi «Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii», Sfântul Ioan Gură de Aur fiind pentru noi o lumină, un rugător, un călăuzitor şi un îndrumător. El ne învaţă pe toţi să iubim pe Hristos şi Biserica Sa şi, mai ales, să iubim sfinţenia. Prin pocăinţă se ajunge la sfinţenie”, a spus Preafericirea Sa. Patriarhul Bisericii noastre a subliniat că este deosebit de important să ne exprimăm cinstirea faţă de Sfântul Ioan Gură de Aur citindu-i scrierile pe care ni le-a lăsat ca pe nişte comori de lumină. De asemenea, Preafericirea Sa a explicat de ce pomenirea Sfântului Ioan Gură de Aur se face în data de 13 noiembrie şi nu în data de 14 septembrie, când, de fapt, el a trecut la Domnul. „În 14 septembrie avem sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci şi nu putea să fie fixată ziua de pomenire a Sfântului Ioan Gură de Aur în această zi de sărbătoare împărătească. Aşadar, a fost fixată pomenirea sa la 13 noiembrie. Sfântul Ioan mai este pomenit şi în data de 27 ianuarie, şi în data de 30 ianuarie, împreună cu Sfinţii Ierarhi Vasile cel Mare şi Grigorie Teologul”, a arătat Patriarhul României.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa l-a hirotonit întru preot pe diac. Costel Ursu, consilier patriarhal la Tipografia Cărților Bisericești, pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae”-Vlădica, Protopopiatul Sector 4 Capitală. La final, Întâistătătorul Bisericii noastre i-a felicitat pe preoţii slujitori de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului pentru lucrările de înnoire şi înfrumuseţare realizate la paraclis şi agheasmatar. În semn de aleasă preţuire şi binecuvântare, Preafericirea Sa a oferit Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur” pentru clerici: arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal la Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă; arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, şi arhid. Ioan Dragomir, consilier patriarhal pentru relaţii cu publicul la Cabinetul Patriarhal. Diploma „Sfântul Ioan Gură de Aur” cu medalie a fost oferită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel diaconului Codruţ Marian Toader, slujitor la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Aceeaşi diplomă a fost oferită binefăcătorilor, ostenitorilor şi grupului de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului: Nicolae Dumitru, Florin Drăgan, Valentin Săftoiu, Marcu Bossi, Marius Şuteu, Vasile Hotico, Vasile Toader Iuga, Ion Bota, Samoilă Hojda, Valentin Bondăreţ, Călin Istrăţoiu, Alexandru Duşu, Daniela Şerban, Adriana Constantinescu, Adriana Coşmeleaţă, Liviu Dumitrescu, Aurelia Căţoi, Iuliana Filipov, Georgiana Soare, Emanuela Oancea, Marian Haivaniuc, Mihaela Camelia David, Camelia Băzdrăgan, Cristian Romulus Maican.
Din partea clericilor şi a credincioşilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit o icoană cu chipul Sfântului Ioan Gură de Aur. Câte o icoană cu Sfântul Ioan Gură de Aur au primit şi Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul şi Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul. În cadrul Sfintei Liturghii au fost pomeniţi tinerii care au decedat în incendiul de la clubul Colectiv, pentru ca Dumnezeu să aşeze sufletele lor în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.
A fost lansat CD-ul cu Paraclisul Sfântului Ioan Gură de Aur
La final, consilierul patriarhal Ciprian Olinici, directorul TRINITAS TV şi Radio TRINITAS, a prezentat CD-ul cu slujba Paraclisului Sfântului Ioan Gură de Aur, realizat de Radio TRINITAS, în interpretarea Grupului psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului. „Radio TRINITAS şi-a propus de-a lungul timpului să valorifice şi să promoveze martorul cel mai fidel al căutărilor şi stărilor noastre, şi anume, muzica. Muzica în Biserică devine o artă în slujba cuvântului. Muzica se smereşte în faţa cuvântului din Biserică şi pune în valoare mesajul şi textul Evangheliei, sau textul duhovnicesc pe care cântarea îl propune. De aceea, muzica în Biserică devine culoarea din icoană. S-a spus că în istorie muzica este tabloul sau exprimarea coloristică pentru cei nevăzători, însă în Biserică ea devine nuanţa, culoarea care zugrăveşte foarte bine cuvântul. De aceea, Biserica a integrat în cult încă de la început muzica bisericească. Muzica psaltică propusă de Grupul «Anastasis» în acest Paraclis al Sfântului Ioan Gură de Aur este o muzică ce are multe dintre nuanţele tradiţiei româneşti”, a spus Ciprian Olinici.