Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Zile de sărbătoare la Catedrala Episcopală din Oradea
La praznicul Pogorârii Sfântului Duh şi la sărbătoarea Sfintei Treimi, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea.
Ierarhul a vorbit credincioşilor la sărbătoarea Sfintei Treimi despre distincția dintre cele două noțiuni pe care Sfinții Părinți le-au folosit în teologhisirea Preasfintei Treimi, Ființă și Persoană. „Noi, după vechea tradiție apostolică, în a doua zi, după Pogorârea Sfântului Duh, sărbătorim Treimea cea de o ființă și nedespărțită, Tatăl și Fiul și Sfântul Duh. Unul Dumnezeu în Ființa Lui, inaccesibilă cunoașterii noastre omenești, și întreit în Persoane, Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt, iar Aceștia Trei Una sunt, de o ființă, Tatăl și Fiul și Duhul Sfânt. Treimea cea de o ființă nu are început și nu are sfârșit, este veșnică, este Viață și Dumnezeul vieții, Creator al vieții, El fiind Viața cea veșnică. Nicicând nu se desparte Fiul de Tatăl și de Duhul Sfânt, nicicând Duhul Sfânt nu este despărțit de Tatăl și de Fiul, niciodată Tatăl nu Se desparte de Fiul și de Duhul Sfânt”, a spus ierarhul.
În cadrul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit diacon pentru Catedrala Episcopală teologul Andi Constantin Bacter, consilier pentru comunicare la Centrul eparhial al Episcopiei Oradiei.
La sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a slujit Dumnezeiasca Liturghie, urmată de Vecernia plecării genunchilor. După citirea pericopei evanghelice, Episcopul Oradiei le-a tâlcuit credincioșilor prezenți semnificațiile spirituale ale praznicului împărătesc al Pogorârii Sfântului Duh, fiind o zi închinată Preasfintei Treimi și lucrării mântuitoare a Acesteia în lume, prin Duhul Sfânt, iar nu o prăznuire izolată, a unei singure Persoane Treimice.
La finele programului liturgic, credincioșilor prezenți într-un număr impresionant li s-au oferit stâlpări de tei și spice de grâu, binecuvântate și sfințite de eclesiarhul Catedralei Episcopale înainte de începerea slujbei de Utrenie.