În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Ziua Culturii Naţionale sărbătorită la Cluj-Napoca
De Ziua Culturii Naționale și a comemorării marelui poet Mihai Eminescu, la 172 de ani de la nașterea sa, la Cluj-Napoca a avut loc un eveniment religios și cultural-artistic, în prezența reprezentanților cultelor religioase din municipiu, a autorităților civile și militare, precum și a reprezentanților instituțiilor de cultură clujene.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a depus un aranjament floral și a săvârşit o slujbă de pomenire la statuia poetului național Mihai Eminescu, amplasată în fața Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Evenimentul de sâmbătă, 15 ianuarie, a început cu intonarea imnului național al României.
La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt despre personalitatea lui Mihai Eminescu și despre dragostea sa față de neam, țară și credința ortodoxă, menționând că marele poet a numit Biserica „mama spirituală a neamului românesc”.
De asemenea, despre semnificația Zilei Naționale a Culturii Române au vorbit primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și scriitoarea Raveca Constantina Buleu, membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj.
Din lirica eminesciană au cântat și recitat corul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. Petru Stanciu, și un grup de elevi de la Colegiul de Servicii în Turism „Napoca”.
La finalul evenimentului, conform tradiției, a avut loc ceremonia de depunere de coroane și flori la statuile lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga.
Instituțiile de cultură din Cluj-Napoca au sărbătorit această zi printr-o serie de evenimente cu un format adaptat contextului epidemiologic actual, atât în mediul online, cât și în format fizic.