Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a sfințit în această seară, 24 martie, la Biserica Domnească „Sfântul Anton”‑Curtea Veche din centrul Capitalei, Paraclis
Ziua deținuților politici anticomuniști, marcată prin rugăciune la Cluj‑Napoca
Ziua comemorării deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989 a fost marcată prin rugăciune la Cluj-Napoca, luni, 10 martie, la Monumentul Rezistenței Anticomuniste din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.
În fața Monumentului Rezistenței Anticomuniste, după intonarea Imnului Național, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit slujba Parastasului pentru toți cei care, în timpul regimului comunist, și-au sacrificat viața în numele libertății și al credinței strămoșești.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, pornind de la cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos: „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, mărturisi-voi şi Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri. Iar de cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor şi Eu Mă voi lepăda de el înaintea Tatălui Meu, Care este în ceruri” (Matei 10, 32-33).
„Ei, deținuții politici, L-au mărturisit pe Domnul până la capăt. Chiar sâmbătă, 8 martie, îl pomeneam pe unul dintre aceștia, foarte apropiat de școlile teologice, care a murit la Aiud, mărturisindu-L pe Hristos. Este vorba de Sfântul Preot Mucenic Liviu Galaction Munteanu, recent canonizat. Au fost și alți mulți oameni care și-au plătit cu viața crezul lor, demnitatea lor, lupta lor pentru neamul românesc, pentru libertatea oamenilor. (...) În Evanghelia după Ioan, în capitolul 15, începând cu versetul 20, Domnul zice: «Aduceți-vă aminte de cuvântul pe care vi l-am spus: Nu este sluga mai mare decât stăpânul său. Dacă M-au prigonit pe Mine, și pe voi vă vor prigoni; dacă au păzit cuvântul Meu, și al vostru îl vor păzi». Ei au fost demni până la capăt și și-au plătit crezul lor cu viața. Noi, în jurul datei de 9 martie, când sunt sărbătoriți Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, ne adunăm, ne rugăm pentru ei, privim la ei în sus, gândindu-ne ce exemplu strălucit ne dau. Ne rugăm pentru odihna lor și, în același timp, ne rugăm ca să putem rezista și noi într-o lume cu atâtea probleme. Dumnezeu să-i odihnească!”, a transmis Mitropolitul Clujului.
Au mai vorbit primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, lect. univ. dr. Marius Mureșan, cadru universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universităţii „Babeş-Bolyai”, și Ana Buzan (soție a unui fost deținut politic), vicepreședintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România - filiala Cluj.
Elevii Teodora Burlă și Matei Vandici de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” din Cluj-Napoca au recitat poezii dedicate martirilor din închisorile comuniste.
La final a avut loc ceremonia de depunere de coroane și flori. Printre cei prezenți s-a aflat și Grigore Pepene, fost deținut politic, care, în 10 mai, va împlini 100 de ani.
Manifestarea a fost organizată de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociația Foștilor Deținuți Politici din România - filiala Cluj.