De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ziua Eroilor la mănăstirea de la Muntele Rece
La praznicul Înălțării Domnului, 13 iunie, zi în care au fost pomeniți și eroii neamului românesc, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a slujit la Mănăstirea „Înălțarea Domnului” de la Muntele Rece, județul Cluj.
La Altarul de vară al așezământului monahal, Părintele Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a vorbit despre credința în Dumnezeu și dragostea față de țară și eroi. Ierarhul a subliniat însemnătatea sărbătorii Înălțării Domnului și a Zilei Eroilor, afirmând că avem datoria de a ne cinsti înaintașii și eroii. La momentul rânduit din cadrul Liturghiei, ierarhul l-a hirotonit întru preot pe diaconul Mihai Țuclea, pe seama Parohiei Cornești, județul Cluj.
La finalul slujbei, părintele stareț Fanurie Borza a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, oferindu-i în dar o icoană cu Maica Domnului.
În cimitirul eroilor din apropierea mănăstirii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit slujba Parastasului pentru cei 36 de eroi înmormântați acolo, precum și pentru toți eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară. Cu acest prilej, au vorbit Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Florentin Burz, subprefectul județului Cluj, care a dat citire mesajului prim-ministrului României, și Alexandru Livescu, primarul comunei Măguri-Răcătău. La evenimentul comemorativ, alături de credincioşii prezenți la hram, au participat cadre militare, autorități locale și județene, care, la finalul ceremoniei, au depus coroane și jerbe de flori. Elevii Școlii Gimnaziale din Măguri-Răcătău și Muntele Rece au făcut de gardă și au depus flori la mormântul fiecărui erou. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare. Aceasta a fost formată din militari ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”.
Ca în fiecare an, cu câteva zile înainte de comemorarea eroilor neamului, militarii Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” din Florești au desfășurat o activitate de întreținere și îngrijire a cimitirului eroilor din Al Doilea Război Mondial, căzuți pe platoul unde în prezent se află mănăstirea, conform maiorului Marius Liuțe, ofițer de informare și relații publice în cadrul Regimentului 50 Rachete Antiaeriene.