De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Ziua onomastică a Patriarhului României
Ieri, 17 decembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Daniel, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi-a sărbătorit onomastica. La Catedrala Patriarhală, după Sfânta Liturghie, a fost săvârşită o slujbă de mulţumire la care au participat ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi din Bisericile Ortodoxe surori, reprezentanţi ai autorităţilor locale, clerici şi numeroşi credincioşi.
În ziua de sărbătorire a onomasticii Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Catedrala Patriarhală au fost cinstiţi în mod special, prin săvârşirea Sfintei Liturghii, Sfântul Proroc Daniel împreună cu cei trei tineri: Anania, Azaria şi Misail. După Sfânta Liturghie a urmat oficierea tradiţionalei slujbe de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Patriarhului nostru şi Bisericii Ortodoxe Române. La slujba Te Deum-ului de mulţumire săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori, au participat ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, din Patriarhia Bulgariei; Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, din Patriarhia Antiohiei şi a Întregului Orient, precum şi numeroşi clerici şi credincioşi. La slujbă au participat şi membrii Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc, ai Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti, protopopi, stareţi şi stareţe din Bucureşti, Ilfov şi Prahova. Cântările Sfintei Liturghii şi ale slujbei Te Deum-ului au fost date de Grupul psaltic „Tronos“ al Catedralei Patriarhale.
Cei prezenţi au mulţumit lui Dumnezeu pentru milostivirea şi binefacerile revărsate asupra Patriarhului nostru şi au cerut să fie primite rugăciunile lor, să sporească în dreapta credinţă, în dragostea cea către Sfânta Treime, către sfinţi şi către aproapele, şi în toate faptele bune. La final, a fost săvârşit Polihroniul, cântare liturgică festivă, în cadrul căruia au fost pomeniţi Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ierarhii români ortodocşi, clerul şi poporul binecredincios.
În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a rostit o meditaţie despre legătura duhovnicească dintre nume şi persoana umană. „Participarea noastră şi încărcarea cu putere dumnezeiască o avem prin harul Duhului Sfânt şi prin chemarea numelui lui Dumnezeu, prin rugăciune, prin descoperirea lucrării lui Dumnezeu în propria persoană, în Biserică şi în lume, în aşa fel încât noi participăm efectiv la lucrarea lui Dumnezeu cu numele nostru, cu persoana noastră. Însuşi Dumnezeu are un nume, un nume mai presus de nume, fără ca numele Său să epuizeze Fiinţa dumnezeiască“, a spus IPS Mitropolit Irineu.
Patriarhul României a arătat că Dumnezeu îşi arată sfinţenia Sa şi bunătatea prin mulţimea sfinţilor aleşi. „Mulţumim lui Dumnezeu pentru ajutorul primit de la El prin sfinţii Săi şi totdeauna ne aducem aminte de ceea ce spune psalmistul, că «Minunat este Dumnezeu întru sfinţii Săi». Sfinţii reflectă parţial diferite aspecte ale înţelepciunii, bunătăţii şi sfinţeniei lui Dumnezeu. Cel cu adevărat Sfânt şi Izvorul sfinţeniei este numai Dumnezeu, dar Dumnezeu Milostivul împărtăşeşte sfinţenia Sa celor care cred în El şi-L iubesc, împlinind în viaţa lor voia Lui. De aceea, Dumnezeu este minunat întru mulţimea sfinţilor Săi din diferite veacuri, diferite locuri, cu profesiuni diferite şi din diferite etnii“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Patriarhul României a vorbit şi despre Sfântul Proroc Daniel, sărbătorit ieri în Biserica Ortodoxă, subliniind faptul că acesta a prefigurat prin viaţa şi minunile săvârşite de Dumnezeu asupra sa venirea lui Mesia în lume şi eliberarea oamenilor din robia păcatului. „Sfântul Proroc Daniel împreună cu cei trei tineri, Anania, Azaria şi Misail, sunt mai des pomeniţi la slujbe în perioada Postului Naşterii Domnului deoarece au fost mari postitori. Minunile săvârşite cu ei, faptul că au fost aruncaţi în cuptorul cu foc şi păziţi de îngeri ca să nu ardă, iar Daniel a fost aruncat chiar în groapa cu lei pe care i-a îmblânzit, ne arată tainic pregătirea omenirii pentru marea taină a Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos, care este o lucrare mai presus de fire, o lucrare minunată, prin care se depăşesc cadrele fireşti, obişnuite“, a explicat Preafericirea Sa.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit tuturor celor prezenţi Pastorala la sărbătoarea Naşterii Domnului - 2014 cu titlul „Dumnezeu coboară în lume pentru a înălţa pe om“.