Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
80 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru
La 14 februarie s-au împlinit 80 de ani de la naşterea îndră-gostitului de română Grigore Vieru, probabil cel mai înalt şi mai alb monument al limbii române din spaţiul în care ea este cea mai suferindă - Basarabia.
După ce a absolvit şcoala primară de 7 clase în satul natal, Pererîta din judeţul Hotin, băiatul din familia de plugari Pavel şi Eudochia Vieru urmează şcoala din oraşul Lipcani, pe care o încheie în 1953.
A debutat în 1957, pe când era student la Institutul Pedagogic „Ion Creangă“ din Chişi-nău, la Facultatea de Filologie şi Istorie.
După absolvire a lucrat ca redactor la revista pentru copii „Scânteia leninistă“ şi la ziarul „Tânărul leninist“, apoi a fost redactor al revistei „Nistru“, care era o publicaţie a Uniunii Scriitorilor din Moldova.
Între anii 1960-1963 a fost redactor la Editura „Cartea Moldovenească“.
Volumul său de debut a văzut lumina tiparului în anul 1968 - „Numele tău“ devenind cea mai originală apariţie poetică, fiind apreciat de critică.
Ca într-un manifest fără echivoc, Grigore Vieru îşi numeşte trei poeme din volumul de debut cu numele unor monumente ale culturii române: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Brâncuşi; până atunci, în lirica din Basarabia nu mai apăruseră asemenea scrieri dedicate, iar intenţia autorului era clară: sprijinirea românismului în toate formele.
Şi asta a făcut maestrul în toată viaţa sa, sădind frumosul limbii române cât de mult a putut, prin întreaga sa operă şi viaţă. (D.C.)