La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
„Ac de cojoc”
La Muzeul Etnografic al Transilvaniei a avut loc, recent, vernisajul expoziției „Ac de cojoc”, care prezintă publicului piese de port de sărbătoare realizate din piele și blană. Rolul principal al acestora era de afișare a statutului social, alături de cel de afirmare a identității etnice și locale. Vizitatorii pot admira piese remarcabile din colecțiile de artă populară ale muzeului, datând din secolul al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX, provenind din diferite zone etnografice, atât din Transilvania, cât și din restul țării. Arta cojocarilor se relevă prin măiestria broderiilor, armonia culorilor și formelor și, totodată, prin eleganța croiurilor, care conduc la obținerea unor obiecte vestimentare spectaculoase ce inspiră și în prezent, informează site-ul muzeul-etnografic.ro.
Expoziția poate fi vizitată până în 28 iulie 2024, la Palatul Reduta, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, str. Memorandumului nr. 21.