La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Agenda culturală 13-19 noiembrie
13 noiembrie - Concert cameral în programul Festivalului Toamna Muzicală Arădeană (1-15 noiembrie) la Filarmonica de Stat Arad, ora 19:00. Vor interpreta Orchestra camerală a Filarmonicii și soliștii: Mirela Cusursuz - soprană, Constantin Talmaciu - flaut, Henriette Andrea Nagy - orgă, Florin Gherghel - vioară, Natalia Gorceacova - vioară, Doru Orban - violă, Anna Gaspar - violoncel, Romeo Sălăjan - contrabas. Dirijor - Dorin Frandeș. Vor fi audiate partituri de W.A. Mozart, G. P. Telemann, G.F. Händel, A. Dvorak, F.M. Bartholdy, L. Boccherini, A. Vivaldi, J.S. Bach.
14 noiembrie - Expoziția temporară itinerantă „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” la Muzeul de Artă Timișoara. Obiectele expuse sunt variate, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, în fiecare fiind prezentă Crucea. Printre autori se numără Horia Bernea, Marin Gherasim, Ion Grigorescu, Vasile Gorduz și mulți alții.
15 noiembrie - Filarmonica de Stat din Sibiu, Concert simfonic la ora 19:00, în Sala Thalia. Dirijor - Ovidiu Bălan, soliști - Dariu Cifor și Radu Duncă la vioară. Programul cuprinde creații de A. Vivaldi, W.A. Mozart, J. Haydn și J.S. Bach.
16 noiembrie - Expoziție „Eugen Gâscă. Retrospectivă” la Cluj-Napoca, Galeria Quadro. Este prezentată colecția care s-a păstrat în grija familiei, acoperind cronologic întreaga creație a lui Eugen Gâscă (1908-1989). Pot fi văzute și lucrări - acuarele și pictură realizate în ultimii ani, denumite „Bucurie”. Ele datează dintr-o epocă în care nu se puteau face referiri clare la teme biblice, dar în care artistul reliefa bucuria Învierii.
17 noiembrie - spectacol de teatru cu intrare gratuită - „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, ora 20:00, la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, Sala One. Din distribuție fac parte studenți din anul III, Actorie.
18 noiembrie - Galeria Foișor a Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia, expoziție de gravură și desen „Îngeri”, autor Daniela Pașca.
19 noiembrie - Cea mai veche orchestră radio din lume, MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra, susține două concerte extraordinare la București în cadrul Festivalului RadiRo. De la ora 19:00, la Sala Radio, orchestra o aduce în fața publicului pe violonista olandeză Simone Lamsma, care cântă pe vioara de patrimoniu universal Stradivarius „Mlynarski” (1718). Repertoriu: M. Bruch - Concertul nr. 1 op. 26 în sol minor pentru vioară și orchestră și G. Mahler - Simfonia a V-a.