La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Agenda culturală 16-22 octombrie
16 octombrie - Festivalul de pian „Moștenitorii României muzicale” (16-18 octombrie), organizat de Radio România Muzical la Sala Radio, de la ora 19:00. Interpreții care vor cânta pe rând în cele trei zile de festival sunt pianiștii: Florian Mitrea, Adela Liculescu, Mara Dobrescu.
17 octombrie - „Lăsați-mă să cânt”, operetă în trei acte pe un libret de Liliana Delescu, Erastia Sever și Viorel Cosma, va avea loc la Opera Română din Cluj-Napoca, de la ora 18:30.
18 octombrie - Expoziţie retrospectivă de pictură dedicată Centenarului Marii Uniri - Teodor Botiș la Muzeul de Artă Cluj-Napoca.
19 octombrie - La București, în perioada 19-28 octombrie, are loc Festivalul Național de Teatru, ediția a 28-a. Peste 100 de evenimente sunt propuse publicului în cele 10 zile de festival.
20 octombrie - „Delta Dunării prin ochii copiilor”, Atelier de modelaj pentru preșcolari și școlari, cu participare gratuită, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, în intervalul orar 11:00-12:30, la Cabana Silvicultorului.
Caravana Centenarului Filmului Românesc va ajunge, în perioada 20-21 octombrie, în comuna Sascut din judeţul Bacău, iar invitaţii speciali sunt actriţa Ileana Popovici şi Alexandru Ion Giboi, directorul general al Agerpres. Sascut face parte din cele 100 de localităţi din România şi din Republica Moldova pe care le vizitează acest proiect cultural.
21 octombrie - Expoziția „Portretul colecționarului - 40 de ani de la deschiderea Muzeului Colecțiilor de Artă” marchează patru decenii de existență a Muzeului Colecțiilor de Artă din Capitală și creșterea patrimoniului acestuia de la 13 colecții, câte avea în momentul deschiderii, la 47 în anul 2018.
22 octombrie - Expoziție de carte veche la Catedrala Mitropolitană Timișoara: Noul Testament de la Bălgrad din 1648, Cazania lui Varlaam sau Carte românească de învăţătură - 1643 şi Pravila de la Govora din 1640 pot fi văzute la expoziţia „100 de cărţi vechi româneşti pentru 100 de ani de unitate naţională”.
Printre volume se află și Biblia de la Bucureşti, care este şi prima traducere a cărţii sfinte, în limba română. Expoziția rămâne deschisă până în 31 decembrie 2018.