La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Album despre iconostase reprezentative istoric din București
La Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a apărut albumul de artă bisericească „Iconostase din București. Secolele XVII-XIX”, având ca autori pe Cristina Cojocaru, Elisabeta Negrău, Sultana-Ruxandra Polizu și monahia Atanasia Văetiși. Volumul se înscrie în tematica Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și a fost coordonat de monahia Atanasia Văetiși. În binecuvântarea de la începutul prezentei lucrări, semnată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, sunt precizate următoarele aspecte:
„În bisericile vechi ale Capitalei noastre se păstrează numeroase obiecte de artă care încântă privirea credincioșilor prin frumusețea și valoarea lor, însă despre istoria lor și despre meșterii care le-au lucrat se știe încă prea puțin. Dacă zugravii care au pictat pereții bisericilor mai pot fi cunoscuți din semnăturile pe care le lasă alături de sfinții zugrăviți ori din contractele încheiate, cei care au lucrat icoanele sau mobilierul bisericesc rămân, cel mai adesea, necunoscuți. […] În anul declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române an omagial al iconarilor și pictorilor bisericești, cel mai frumos omagiu pe care îl putem aduce acestora este să-i cunoaștem și să le descoperim și valorificăm creația. Și pentru că iconostasul unei biserici este, pe lângă un rezumat în imagini al vieții și lucrării Mântuitorului Iisus Hristos, și un ansamblu în care se întâlnește creația mai multor artiști (arhitecți, pictori, sculptori), cercetarea acestora ne dă posibilitatea să cunoaștem cât mai multe nume de meșteri și să aflăm modul în care au ajuns ei să lucreze în acele biserici.
Adesea icoanele unui iconostas au fost înlocuite în timp și o catapeteasmă care a străbătut mai multe secole ajunge să conțină diferite straturi picturale. Reconstituirea istoriei unui iconostas scoate la suprafață informații prețioase nu doar despre acel obiect, ci și despre istoria bisericii care îl adăpostește, despre ctitorii și comanditarii ei, despre restaurările succesive care au avut loc și, în același timp, despre evoluția gustului și a etapelor estetice în arta noastră bisericească.
Colectivul de autori care s-a dedicat cu dăruire acestei cercetări a analizat 15 iconostase aparținând unor perioade istorice și stiluri artistice diferite. Au fost selectate cele mai vechi și reprezentative exemplare, toate restaurate în ultimii ani sub atenta supraveghere a Sectorului patrimoniu și pictură bisericească al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și au fost descoperite inscripții de zugravi provenind din Rusia, Grecia, Balcani, precum și din cunoscutele centre de pictură dezvoltate în secolul al XIX-lea pe lângă mănăstirile Cernica și Căldărușani, ori în cadrul Episcopiei Buzăului”.
Lucrarea poate fi achiziționată din magazinele Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureștilor. (Sectorul cultural și comunicații media)