La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Amprente de lumină pe sticlă
Centrul de Cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” găzduiește expoziția de pictură „Amprente de lumină” a artistei Maria Constantinescu, membră a Academiei Artelor Tradiționale din România și creatoarea unui stil unic, inconfundabil. A plecat de la tradiție și a ajuns la modernitate, la simbol. Expoziția reunește lucrări pe sticlă, cu tematică religioasă. Artistei îi place să mai pună o icoană dedesubt și spune că, dacă cea de deasupra e pictată mai puțin, se poate vedea în interior și astfel privim lumea prin ochii sfinților.
Maria Constantinescu se numără printre acei artişti care găsesc în dogma reprezentărilor creştine diverse căi spre libertatea de expresie. Lucrările acesteia sunt aşezate la graniţa dintre icoană şi pictura laică, cu subiect religios, tocmai pentru că arta pe care o realizează reuşeşte să aducă la un numitor comun credinţa cu meşteşugul de a picta. Artista este într-o continuă căutare pentru a aduce lumina în lucrările sale și consideră că este necesar să dea un sens căutărilor sale către lumină și astfel a luat naștere expoziția „Amprente de lumină”.
Virgil Nițulescu, managerul Muzeului Național al Țăranului Român, consideră că „Maria Constantinescu și-a ales drumul său în artă. Ceea ce creează ea o exprimă în cel mai profund sens al cuvântului, pentru că arta ei i se aseamănă. Este o artă solară, prin care creatoarea caută să își înalțe privirea către Dumnezeu. Înțelegerea tradiției este un demers intelectual, dar și unul care transcende rațiunii. Nu e, întotdeauna, nevoie de explicații savante, pentru a te apropia de tradiție. Ea reușește să sublimeze materia, transformând totul în lumina care ne inundă nu doar privirea, ci și sufletul. Nu este lumina ucigătoare, a soarelui nemilos, care pârjolește totul, ci aceea pe care se pare că numai Dumnezeu o poate transmite spre noi, lumina unui Soare îmblânzit de privirea plină de speranță a artistei, de rugăciunile pe care ea le înalță, zilnic, spre Dumnezeu. Despre această lumină vorbește întreaga artă a Mariei Constantinescu, indiferent cum și-a intitulat ea ciclurile de lucrări care au grupat, de-a lungul anilor, teme sau tehnici diverse. Este o lumină care o înnobilează pe ea și care ne oferă alegerea unei căi la capătul căreia să ne putem afla împlinite propriile speranțe de mai bine, de mai frumos, de viață”.
Lucrările Mariei Constantinescu din Galeria Foișor de la Mogoșoaia sunt gândite astfel încât să intre în dialog cu spațiul, un dialog activ, care provoacă și interpretarea. Aveți ocazia să descoperiți lucrările ei până în 31 decembrie, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)