Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Aniversarea revistei „Bocşa culturală“
Biblioteca orăşenească „Tata Oancea“ din Bocşa, judeţul Caraş-Severin, a organizat joi, 20 noiembrie, un eveniment aniversar special dedicat împlinirii a 15 ani de la apariţia primului număr al revistei „Bocşa culturală“ la care au participat ostenitorii publicaţiei, colaboratori, editori, autori ai literaturii în grai bănăţean, muzicologi, lingvişti, profesori, redactori de reviste şi preoţi de la mai multe parohii din Banat.
Întâlnirea festivă a fost iniţiată de sufletul acestei reviste, Gabriela Şerban, bibliotecar şi totodată manager al Bibliotecii orăşeneşti „Tata Oancea“ sub auspiciile căreia a apărut de-a lungul timpului prestigioasa revistă de la Bocşa. În deschidere, Gabriela Şerban a vorbit celor prezenţi despre însemnătatea revistei în viaţa urbei, precum şi despre bucuria împlinirii a 15 ani de activitate şi misiune pe tărâm cultural a acesteia. A urmat istoricul literar Gheorghe Jurma, care a evidenţiat între altele valoarea cărţilor editate de bibliotecă sub egida „Istorie şi cultură“, îndemnând totodată la utilizarea colecţiei revistei pentru cercetări viitoare în domeniul istoriei locului.
Un catalizator al iniţiativelor culturale
Prezent la evenimentul aniversar, pr. Valentin Bugariu de la parohia timişeană Birda, colaborator apropiat al publicaţiei, a felicitat reuşita acesteia, vorbind despre misiunea ei în viaţa societăţii de azi.
„Apariţia unei astfel de publicaţii reprezintă în ziua de astăzi o încercare temerară. Multe au fost astfel de reviste care au apărut la început cu entuziasm, stingându-se repede din varii motive, sigur finanţarea unei astfel de reviste a fost întotdeauna o problemă. „«Bocşa culturală» a încercat şi pot afirma răspicat că a şi reuşit să-şi menţină valoarea prin calitatea materialelor care au apărut în timp: poezie, proză literară, pagini din istoria localităţii, personalităţi ş.a. Alături de aceste câteva preocupări, revista a popularizat toate proiectele culturale locale iniţiate atât de bibliotecă, cât şi de primăria oraşului. Reuşita unei astfel de publicaţii se datorează în primul rând doamnei bibliotecar Gabriela Şerban, criticului şi istoricului literar Gheorghe Jurma, directorul Editurii Tim din Reşiţa, dar şi tuturor sponsorilor care au concretizat aceste gânduri şi trăiri ale redactorilor revistei.
«Bocşa culturală» nu e o revistă, ci un catalizator al tuturor iniţiativelor culturale: o colecţie de carte editată de bibliotecă sub titlul ,,Istorie şi cultură“, lansări de carte, concursuri de creaţie literară, festival de muzică, dezvelire de plăci comemorative fiind doar câteva din reuşitele culturii bocşene“, a precizat pr. Valentin Bugariu.
În cadrul evenimentului a avut loc lansarea volumului „Bibliografia revistei «Bocşa cultural㻓, vol. II (Editura Tim, Reşiţa), elaborat de Gabriela Şerban, în prezentarea scriitorului Gheorghe Jurma. După premierea participanţilor la ediţia I a concursului de proză scurtă iniţiat de bibliotecă, s-au rostit cuvinte aniversare din partea colaboratorilor revistei sărbătorite.
Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Artă a fost reprezentată de poeta Lubiţa Raichici. Au fost alături de această sărbătoare şi alte instituţii: primăria oraşului, reprezentată prin prof. Mihai Vişan, liceul teoretic, prin prof. Stela Boulescu, şi parohia cărăşeană Vasiova, prin părintele Doru Melinescu.