Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Artişti români în sprijinul copiilor dezavantajaţi
Asociaţia Generation Europe în parteneriat cu Artmark au reînviat o veche tradiţie filantropică din România printr-un proiect de excepţie, „Art for Children“. Cei mai importanţi artişti contemporani ai României îşi donează lucrările pentru a sprijini cauza copiilor abandonaţi.
Gândit ca o serie de evenimente culturale ce vor culmina cu o licitaţie de artă excepţională, „Art for Children“ reuneşte în premieră cei mai însemnaţi artişti contemporani ai României pentru a sprijini cauza copiilor dezavantajaţi din România. „«Art for Children» este o iniţiativă ce-şi propune să creeze o legătură între artişti şi copii, pentru a le asigura acestora din urmă un viitor în care să îşi poată atinge potenţialul real“, afirmă Prinţesa Marina Sturdza, care şi-a dedicat o bună parte din viaţa sa îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă ale copiilor dezavantajaţi din România şi din alte ţări. Eforturile sale sunt recunoscute la nivel internaţional, iar în ultimii doi ani a lucrat la realizarea proiectului „Art for Children“ împreună cu echipa sa de la Asociaţia Generation Europe România.
„Art for Children“ va fi un eveniment bienal, în cadrul că-ruia artiştii români vor fi încurajaţi să creeze şi să doneze lu-crări de artă în beneficiul exclusiv al copiilor, contribuind astfel la creşterea notorietăţii cauzei copiilor şi la strângerea de fonduri pentru programe pe termen lung ce au demonstrat că au rezultate excepţionale în acest do-meniu. Evenimentul va susţine cele mai importante programe de protecţie a copilului, proiecte educaţionale şi vocaţionale, dar va contribui şi la proiecte de promovare a prevenţiei abandonului şi de dezinstituţionalizare, instruire şi monitorizare.
Fiecare ediţie „Art for Children“ va sprijini o cauză anume a copiilor din România. Pentru că, în România de azi, din şase în şase ore un copil este abandonat într-o secţie de spital, pentru că 60.000 de copii lăsaţi în grija statului au peste şase ani şi pentru aceştia nu există decât puţine cereri de adopţie, pentru că aproape o treime dintre copiii lăsaţi în grija statului sunt copii cu nevoi speciale, tema „Art for Chil-dren“ 2014 este ABANDONUL.
Iniţiativa „Art for Children“ 2014 include mai multe evenimente culturale importante ce vor atrage atenţia publicului asupra problemei abandonului în România. La 8 mai, ora 18:30, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“, intrarea din Piaţa Revoluţiei, va avea loc o proiecţie specială de film în care vor fi prezentate în premieră cinci scurtmetraje de un minut realizate de cinci regizori cunoscuţi din România: Radu Jude, Anca Damian, Cătălin Leescu, Olivia Căciuleanu şi Bogdan Dumitrescu. La 12 mai, va avea loc vernisajul expoziţiei de artă, eveniment găzduit de Banca Naţională a României în Sala de Marmură. Expoziţia va putea fi vizitată de publicul larg, în perioada 14-27 mai 2014, la sediul Artmark. Seria de evenimente va culmina pe data de 28 mai cu o licitaţie de artă excepţională, organizată de iniţiatorii proiectului şi găzduită de Banca Naţională a României. (Loreta Popa)