Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Artistul Mircea Nicolae, nominalizare la FGAP 2010
Mircea Nicolae este unul dintre cei 20 de artişti ajunşi în finala competiţiei ucrainene Future Generation Art Prize (FGAP) 2010, organizată de PinchukArtCentre din Kiev, instituţie în care sunt expuse şi lucrările concurenţilor. FGAP a fost instituit în 2009, pentru a recompensa tineri artişti ucraineni cu vârsta sub 35 de ani.
6.000 de candidaţi din 125 au aplicat pentru FGAP 2010, din care au fost selectaţi 20 de artişti.
10 decembrie, decernarea Marelui Premiu
Din juriul care va alege marele câştigător în data de 10 decembrie, la Kiev, Ucraina, fac parte: Daniel Birnbaum (Suedia), directorul Muzeului de Artă Modernă din Stockholm şi curatorul bienalei de la Veneţia în 2009, curatorul, criticul de artă şi profesorul Okwui Enwezor (Nigeria/SUA), curatoarea Yuko Hasegawa (Japonia), curatorul şi criticul Ivo Mesquita (Brazilia), Eckhard Schneider (Germania), directorul general al PinchukArtCentre, Robert Storr (SUA), curatorul Bienalei de la Veneţia în 2007, pictor, critic şi profesor, considerat una dintre cele mai importante personalităţi americane din lumea artei, şi Ai Weiwei (China), artist, curator, designer arhitectural - consultant artistic în proiectul Stadionului Naţional din Beijing - şi activist.
Marele Premiu este de 60.000 de dolari, la care se adaugă 40.000 de dolari ca investiţie în realizarea de noi opere. În plus, Fundaţia Victor Pinchuk va aloca suma de 20.000 de dolari pentru a finanţa rezidenţe artistice pentru alţi cinci câştigători ai premiilor speciale.
Publicul poate desemna, de asemenea, un câştigător, votând pe site-ul PinchukArtCentre.
Case "suvenir"
Artistul român finalist Mircea Nicolae s-a născut în 1980 şi este absolvent al Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti, cu lucrarea de diplomă "Casa Poporului sau lumea care nu reuşeşte să existe", coordonată de Andrei Cornea. De asemenea, Nicolae Mircea a urmat şi un masterat în antropologia spaţiului, la Institutul de Arhitectură "Ion Mincu" din Capitală, şi a început un doctorat la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii, cu lucrarea "Demolarea ca model cultural în oraşul Bucureşti, secolele al XIX-lea şi al XX-lea".
Proiectul care l-a adus în finala "Future Generation Art Prize" este o reflecţie asupra istoriei politice şi sociale a Bucureştiului. Artistul va reproduce patru chioşcuri care au populat peisajul urban bucureştean între anii 1990 şi 2000 şi va proiecta un film document pe tema evoluţiei spaţiului bucureştean.
Reflecţia asupra identităţii arhitectonice, spaţiale, a oraşului natal este o constantă a demersului artistic al lui Mircea Nicolae. În anul 2009, el a realizat o lucrare numită "25 de globuri de sticlă" (a folosit 25 de cărămizi de la 25 de case demolate din Capitală), prin care a dorit să atragă atenţia asupra procesului dramatic de modificare a peisajului urban.