La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Au trecut 60 de ani de la înființarea Muzeului Literaturii
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) a împlinit 60 de ani de existență, prilej cu care scriitoarea și jurnalista Loreta Popa a făcut o scurtă incursiune în istoria instituției. La 1 iunie 1957, criticul Dumitru Panaitescu-Perpessicius înființa Muzeul Literaturii Române. Acesta dobândise un imens prestigiu pentru consolidarea literelor românești, nu numai ca istoric al literaturii contemporane și critic, dar și ca poet, prozator liric, cercetător minuțios, publicist, memorialist, pedagog de elită, traducător și inegalabil editor. Perpessicius a cercetat într-atât manuscrisele lui Mihai Eminescu, încât și-a pierdut vederea. Se poate spune, așadar, că înființarea MNLR i se datorează lui Eminescu, poetul punându-și amprenta pe destinul viitoarei instituții chiar în anul centenarului nașterii sale, fiind primele preocupări care au dus la înființarea instituției de cultură.
În rodnica sa activitate, Perpessicius a și condus muzeul, din 1957 până în 1971. Primelor colecții li s-au adăugat altele, cuprinzând, la rândul lor, valoroase manuscrise, cărți rare, acte, corespondențe, obiecte, fotografii, tablouri, sculpturi, piese de patrimoniu literar.
MNLR a devenit de-a lungul a şase decenii una dintre cele mai prestigioase instituţii culturale ale Bucureştiului şi ale ţării.
„Un muzeu literar este un muzeu al ideilor, al sincretismului și mai ales un muzeu al valorilor fundamentale, universale, exprimate individual și afirmate global. Literatura, cu toate opreliștile lingvistice, nu are limite geografice. Așa încât un muzeu de acest tip e până la urmă un muzeu global și globalizant, un muzeu deloc static, ci permanent în dinamica transformărilor societății și implicit a indivizilor”, a declarat Ioan Cristescu, directorul MNLR. Pentru că valorile sunt perene, „cei expuși au un rol iconic, pot fi modele, dar în același timp pot fi provocatori pentru vizitatori. Acesta este în linii mari Muzeul Național al Literaturii din București la 60 de ani de la înființare”, a conchis Cristescu.