Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
BASILICA, între satul tradiţional şi diaspora română
Prin tradiţie, Centrul de Presă BASILICA îşi sărbătoreşte ziua onomastică a doua zi de Rusalii, de Sfânta Treime. Însă ziua de naştere, ca la orice persoană sau instituţie, are şi aceasta o semnificaţie solemnă, mai ales când se află sub ocrotirea sfinţilor. Ieri, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, s-au împlinit 12 ani de la înfiinţarea Centrului de Presă BASILICA. Toţi ostenitorii celor cinci componente au fost la datorie, astfel încât atmosfera de rugăciune şi binecuvântare a hramului Catedralei Patriarhale din Bucureşti să ajungă până departe, în satul românesc şi în sufletele românilor din diasporă.
Sunt trei instituţii misionare ale Bisericii Ortodoxe Române, ctitorite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ce poartă nume inspirate din polisemia cuvântului latin care a dat în limba noastră denumirea de biserică.
BASILICA este denumirea uneia dintre cele trei edituri ale Patriarhiei Române, specializată în publicarea de carte teologică, manuale pentru învăţământul seminarial şi universitar, albume de artă şi colecţii de scrieri patristice. BASILICA Travel ajută pe mulţi credincioşi, de vârste şi condiţii sociale diferite, să descopere valorile spirituale şi culturale prin pelerinaje, să cunoască noi experienţe de viaţă şi să se întărească în credinţă. „Corăbiile” terestre, navale sau aeriene sugerate de sigla BASILICA Travel sunt mereu pregătite să ofere pelerinilor itinerarii de neuitat.
Cea de-a treia instituţie misionară a Bisericii, înrudită cu primele două atât prin nume, cât şi prin lucrarea de promovare a valorilor creştine şi a vieţii bisericeşti în universul mediatic românesc de azi (presă scrisă, canale audiovizuale, media digitală), este Centrul de Presă BASILICA. Deşi fiecare dintre cele cinci componente (Radio TRINITAS, TRINITAS TV, Publicaţiile LUMINA, Agenţia de ştiri BASILICA, Biroul de presă şi relaţii publice) are propria dată de început a activităţii şi trăsături specifice în evoluţie, centrul media al Patriarhiei Române are o dată oficială unică de înfiinţare, 27 octombrie 2007, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, Ocrotitorul Bucureştilor. În acea zi se împlinea un obiectiv formulat de Întâistătătorul Bisericii noastre în discursul de la întronizare (30 septembrie 2007).
De-a lungul anilor, toate componentele Centrului de Presă BASILICA şi-au dezvoltat şi consolidat misiunea comună de promovare a dreptei credinţe şi a valorilor inspirate de aceasta în cultura şi civilizaţia poporului român. Cu suporturi tehnologice diferite, în continuă schimbare, cele cinci componente ale Centrului BASILICA transmit mesajul netrecător al mântuirii în Hristos şi sunt astăzi căi de comunicare în interiorul Bisericii, în dialogul interortodox şi în relaţionarea dintre Biserică şi societate. Tematicile religioase sunt abordate în zilele noastre şi de alte canale de comunicare, publice sau private. Uneori obiectiv şi imparţial, alteori manipulate ideologic sau susţinute de goana după rating şi interese comerciale. Activitatea jurnaliştilor noştri bisericeşti are ca priorităţi fidelitatea faţă de Biserică, respectul faţă de demnitatea persoanei umane şi datoria de a răspândi bucuria credinţei şi a faptelor bune.
În mod deosebit ar trebui să reliefăm anul acesta slujirea mediatică a Centrului de Presă BASILICA pentru comunităţile din satele româneşti şi pentru fraţii noştri aflaţi departe de patria-mamă. Sfânta Liturghie transmisă zilnic la radio şi televiziune, rugăciunile de dimineaţă şi de seară, predicile şi cuvintele de folos duhovnicesc vin în continuarea lucrării spirituale a slujitorilor Sfintelor Altare. Programele de folclor, emisiunile pentru copii, documentarele istorice, emisiunile de literatură, artă şi muzică clasică, programele educaţionale şi cele de sănătate, proiectele filantropice cu valoare de model, emisiunile de dialog între ştiinţă şi credinţă urzesc fire de legătură întru înţelegerea unitară a lumii în care trăim şi a rostului vieţii noastre, ca dar al lui Dumnezeu şi responsabilitate faţă de semeni.
Prin programele Radio TRINITAS şi TRINITAS TV, atât locuitorii celor mai izolate sate, cât şi „românii de lângă români” sau cei aflaţi în ţări îndepărtate intră în comuniune de limbă şi credinţă cu cei de acasă. Transmisiunile slujbelor de hram şi de la marile sărbători aduc în casele oamenilor prezenţa şi binecuvântarea arhierească, pe calea undelor. Nici un alt cotidian din ţara noastră nu se apleacă mai mult asupra satelor româneşti de ieri şi de azi şi nu ajunge într-un număr mai mare de localităţi rurale decât Ziarul Lumina. Consecvent mijloacelor de comunicare devenite clasice acum, Centrul de Presă BASILICA este tot mai prezent în media digitală, mult mai familiară tinerilor din zilele noastre. Astfel, cea mai importantă instituţie media misionară a Patriarhiei Române este totodată un vector de comunicare creştină necesar în spaţiul mediatic românesc şi are valoare de unicat în Ortodoxia mondială.