La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Bucuriile muzicii, la teatru
Un nou concept a fost lansat, recent, la Teatrul de pe Lipscani din Bucureşti, denumit „Bucuriile muzicii”, în cadrul unui concert la pupitrul Orchestrei „Sinfonia Bucureşti”. Responsabil pentru acest eveniment este dirijorul Florin Totan. „Este vorba despre un concept de educaţie şi cultură. Dorinţa şi mesajul meu este să îi întorc pe oameni către lectură şi sălile de spectacole, către manifestările care impun civilizaţie şi respect. În concertul meu din 29 aprilie, ora 19:00, de la Teatrul de pe Lipscani din Bucureşti, ca în toate spectacolele mele din ţară, în săli de concerte, în parcuri sau mall‑uri, fac o pledoarie fierbinte pentru muzica clasică în general, pentru frumos, bine şi adevăr în special, adică pentru valorile perene ale Antichităţii greceşti. Vorbesc acolo despre compozitori şi filosofi, stiluri şi curente, literatură şi artele frumoase, despre împăraţi şi mari duhovnici ai Ortodoxiei, cu rugămintea de întoarcere la carte”, declară dirijorul pentru Agerpres.
Cei care nu au putut fi prezenți în ziua de 29 aprilie pot merge la un al doilea concert ce va fi susținut tot la Teatrul de pe Lipscani, pe data de 18 mai.
„Sinfonia Bucureşti” este prima orchestră privată din România, înființată în anul 1990 şi care reprezintă țara la cel mai înalt nivel, și nu doar local, ci şi în străinătate prin turnee prestigioase. În cadrul unor evenimente mari, „Sinfonia București” a putut fi văzută și auzită de lideri importanți ai lumii. Astfel, în anii 1999 şi 2000 a cântat la Crans Montana, iar în anul 2007, alături de maestrul Gheorghe Zamfir, la Viena.
Dirijorul Florin Totan s‑a născut în anul 1955 în Bucureşti, într‑o familie de muzicieni. A făcut turnee în care a dirijat orchestre în multe țări ale lumii - în Franţa, Italia, Anglia, Germania, Spania, Portugalia, Israel, Austria, Belgia, Elveţia, Finlanda, Mexic, Egipt, Ecuador, Turcia, SUA. Totan are și activitate pedagogică, predând filosofia dirijorală şi muzicală a lui Sergiu Celibidache - titlul acestui proiect fiind „In Memoriam Celibidache” - în: Spania (Cadiz şi Bocairent), Italia (Genova şi Grosseto), Portugalia (Porto), SUA (Kansas, Denver şi Vancouver), Brazilia (Bello Horizonte), Anglia (Southampton), Franţa (Avignon).