Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Călătorie virtuală în locuri dispărute
Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), cel mai important muzeu cu tematică arheologico-istorică din țară, a împlinit 50 de ani de la înființare şi cu această ocazie a pregătit expoziția „Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute”, în cadrul proiectului european „e-Peisajele arheologice ale Dunării. Peisaje arheologice virtuale din regiunea Dunării”. Expoziția reprezintă o premieră pentru muzeu, deoarece au fost utilizate pentru prima dată tehnici de tip realitate virtuală.
Scopul expoziției „Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute” este acela de a dezvălui publicului, prin îmbinarea modalităților clasice de etalare cu mijloace de ultimă generație în materie de muzeografie, importanța unor locuri istorice, prin expunerea cât mai modernă și atractivă a elementelor de patrimoniu arheologic, pledând pentru conservarea și protejarea acestora. Au fost alese două situri reprezentative, ambele situate în arealul Dunării de Jos, zonă geografică unde încă se păstrează peisaje arheologice cu totul deosebite.
Unul dintre curatorii expoziției, cercetătoarea Corina Borș, afirmă că „la prima vedere, nu este evident ce anume constituie subiectul comun al acestor două situri arheologice, dar acesta există, fiind vorba de faptul că peisajul arheologic al fiecăruia dintre acestea nu este neapărat unul vizibil, ci dimpotrivă, percepția sa necesită reconstituirea (prin varii mijloace, precum cercetarea arheologică de teren, documentarea de arhivă, investigația multidisciplinară, expunerea muzeală etc.) virtuală a acestor istorii din trecut. Zona necropolei de incinerație de la Cîrna a suferit numeroase intervenții antropice, în cursul ultimei jumătăți de secol și mai bine, astfel că, la fața locului, astăzi, nimic nu mai sugerează măcar prezența ei. Iar în cazul habitatului de perioada medievală de la Nufăru, satul actual ascunde, practic, vestigiile în cea mai mare măsură”.
Directorul adjunct al MNIR, Cornel Ilie, spune că, în urma explorării virtuale a siturilor arheologice prezentate în cadrul expoziției, merită să facem o călătorie pentru a ne bucura de peisajele acelor locuri în realitate, făcând o comparație între trecut și prezent. Expoziția poate fi vizitată până în luna decembrie 2022, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00. (A. D.)