La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Cărțișor de Autor - Tudor Arghezi, un mărțișor literar
Se apropie nu doar primăvara, ci și Mărțișorul, iar Moara de hârtie de la Comana ne întâmpină cu mărțișoare lucrate din lemn sau lut, dar și cu Cărțișorul de Autor, cu care ne-a obișnuit încă din 2015, un mărțișor sub formă de carte în miniatură, care îmbină frumusețea hârtiei cu sensibilitatea operei literare. Ediția din acest an cuprinde versuri de Tudor Arghezi.
Cărțișorul de Autor este darul ideal pentru cei care iubesc literatura și apreciază tradițiile păstrate încă din cele mai vechi timpuri. În Satul meșteșugurilor de la Comana, mărțișorul-cultural a prins contur și iată că după edițiile dedicate reginei Maria, Anei Blandiana, lui Nichita Stănescu și Mihai Eminescu, ne este adus în atenţie Tudor Arghezi. Dana Georgescu, fondatoarea Morii de hârtie și creatoarea Cărțișorului, și-a dorit să dăruiască un crâmpei dintr-o poezie într-un mărțișor și, totodată, lumea să știe că „Tudor Arghezi este nu numai un mare poet, ci și un iubitor al meșteșugurilor cărții, proprietar al Tipografiei Mărțișor și cel care îi mărturisea omului de cultură Valeriu Anania că #cel mai mare poet al lumii este omul care a inventat hârtia$. Numele poetului nu poate fi separat de acest simbol al primăverii, mărțișorul, care a dat nu doar numele de alint al casei sale, ci și titlul unui volum de versuri. Toate aceste frumoase legături între iubirea pentru poezie și meșteșugurile cărții, între Tudor Arghezi și povestea Morii de hârtie de la Comana, dau naștere, la început de primăvară, celui mai inspirat mărțișor literar - Cărțișorul de Autor”.
Mărţişorul literar conţine patru versuri din poezia „Bună dimineața, Primăvară!”, apărută în volumul „Cadențe”, în 1964. Este disponibil în varianta simplă, pe cartolină, dar și așezat într-o cutie protectoare, manufacturată, sub formă de carte. Față de edițiile anterioare, Cărțișorul Tudor Arghezi este însoțit și de o plachetă cu 21 de poezii argheziene.
Achiziţionarea lui, ca și alte mărțișoare autentice din Satul meșteșugurilor, se poate face online, de pe site-urile www.moaradehartie.ro și www.mnlr.ro, sau la sediul Muzeului Național al Literaturii Române și la casele memoriale din componența acestuia. (A. D.)