Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Cinci zile de festival dedicat literaturii
Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) a devenit în numai câțiva ani de la prima sa ediție, din anul 2013, unul de referință în domeniul cărții, reunind evenimente care îi cuprind laolaltă pe scriitori, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri şi jurnalişti culturali.
Cotidianul spaniol El Pais scria că FILIT „este deja cel mai important festival literar din Europa de Est”, iar cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung titra: „Un eveniment de asemenea anvergură și de o asemenea croială europeană n-a mai existat vreodată în România”.
Inițiatorul festivalului este scriitorul Dan Lungu, care alături de scriitorii Lucian Dan Teodorovici, Florin Lăzărescu, Cătălin-Mihai Ștefan au făcut și de această dată un regal al cărții în capitala culturală a Moldovei. Lucru remarcat și de scriitorul și realizatorul de emisiuni tv culturale Robert Șerban de la Timișoara, care s-a simțit „provocat” de reușita și din acest an a lui FILIT.
„Să realizezi un festival de proporțiile FILIT la nivel occidental, în care publicul să fie beneficiarul unei oferte literare atât de variate și de consistente, iar el să răspundă printr-o prezență numeroasă și entuziastă la evenimentele pe care le-ai pregătit, este dovada că există profesioniști ai culturii. Oameni care își cheltuiesc energia și timpul pentru a pune literatura și pe actorii ei în cea mai bună lumină. Mă întorc la Timișoara motivat să turăm motoarele și în 25 octombrie să pornim ediția a 6-a a Festivalului Internațional de Literatură”, a declarat Robert Șerban.
Edițiile FILIT desfășurate până acum arată, în cifre, astfel: peste 600 de invitați; peste 400 de evenimente literare organizate; 60.000 de participanţi în public; 400 de voluntari; 200 de jurnaliști români și străini acreditați.
Printre locurile în care s-au desfășurat evenimentele s-a numărat și istorica tiparniță de odinioară, Casa Dosoftei. În acest cadru romantic a avut loc într-una din seri o întâlnire poetică la care a participat poetul Emil Brumaru.
La această ediție, care s-a desfăşurat în perioada 4-8 octombrie, au fost invitați scriitorii Dan Alexe, Ana Alfianu, Simona Antonescu, Linda Maria Baros, Lavinia Bălulescu, Florin Bican, Ioana Bradea, Kari Fredrikke Brænne, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Ruxandra Cesereanu, Florin Chirculescu, Rita Chirian, Jonathan Coe, Dan Coman, Marian Coman, Teodora Coman, Jan Cornelius, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuţitaru, Adriaan van Dis, Ana Donțu, György Dragomán, Vlad Drăgoi, Nuruddin Farah, Filip Florian, Tudor Ganea, Xingjian Gao, Adrian Georgescu, Vesna Goldsworthy, Dana Grigorcea, Mugur Grosu, Michael Haulică, Doina Ioanid (rezident FILIT), Ștefan Ivas, Claudiu Komartin, Jan Koneffke, Alexandru Lamba, Jeff Lindsay, Ștefan Manasia, Immanuel Mifsud, Francesc Miralles, Vlad Moldovan, Ioan T. Morar, Ioana Nicolaie, Veronica D. Niculescu (rezident FILIT), Andrei Novac, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Cosmin Perţa, Katja Petrowskaja, Adina Popescu, Mircea Pricăjan, Emmanuel Régniez, Ana Săndulescu (rezident FILIT), Adrian Schiop (rezident FILIT), Tara Skurtu, Andrzej Stasiuk, Bogdan-Alexandru Stănescu, Lisa Strømme, Robert Şerban, Iulian Tănas, Olga Tokarczuk, Tatiana Țîbuleac, Răzvan Ţupa, Dănuț Ungureanu, Alexandru Vakulovski (rezident FILIT), Mihail Vakulovski, Paul Vinicius, Vlad Zografi.
Într-una din seri a avut loc întâlnirea publicului cu Mircea Cărtărescu şi Olga Tokarczuk - scriitoare poloneză, eseistă, autoare de scenarii, poetă, psiholog, laureată a Premiului Literar Nike în anul 2008. Mircea Cărtărescu a evocat un alt dialog de acum mulți ani cu Olga Tokarczuk, în care scriitorul, aflat sub impresia complicaților ani ’90, a spus că „suntem un popor fără speranță”, iar scriitoarea poloneză i-a replicat: „Voi, românii, sunteți singurul popor pe care-l cunosc care se autodepreciază”. Scriitorul român a mărturisit momentul de uimire provocat de acel răspuns, căci „mie mi se părea ok ceea ce făceam eu. Și atunci mi-am dat seama pentru prima dată cum văd alții, cum văd cei din afară această autoflagelare a noastră continuă”.
Expoziţii inedite
FILIT nu înseamnă doar lansări de carte și discuții culturale, ci și expoziții. La această ediție, în cadrul Muzeului „Mihail Sadoveanu” a fost prezentată expoziția „Locatari ai casei cu turn din dealul Copoului”, care a cuprins evocarea personalităților care au locuit în clădirea muzeului: M. Kogălniceanu, Iacob Neuschotz, George Enescu, Marioara Davidoglu.
Nu te poți gândi la Iași într-un context al cărții fără să-l prinzi în poveste și pe Ion Creangă. Personalitatea complexă a marelui povestitor a fost evocată, cu accent pe viața sa profesională, în cadrul expoziției „Ion Creangă – diacon și învățător”.
Muzeul „G. Topîrceanu” a prezentat expoziția „Fotografii cu rimă” care a cuprins aparate foto, fotografii reprezentative pentru anii în care Topîrceanu a locuit în Iași. Dacă spui Casa Dosoftei, spui tiparniță, astfel că expoziția „Tipografi, tipografii – cum publicam până la imprimantă” a prilejuit întâlnirea foto documentară cu istoria tiparului de la începuturi până în prezent.
Muzeul „Otilia Cazimir” a organizat expoziția „Fotografii și documente”, privind relațiile poetei Otilia Cazimir cu lumea scriitorilor epocii. În concluzie, și această ediție a fost un succes, rămânem cu ochii pe Iași, pentru data viitoare.