Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
Concert aniversar în peştera Româneşti
Duminică, 26 decembrie, va avea loc cea de-a 30-a ediţie a concertului de la peştera Româneşti, judeţul Timiş. Ediţia din acest an vine la ceas aniversar cu surprize pentru melomani, având ca invitaţi patru dirijori, sub ale căror baghete vor răsuna compoziţii semnate de Mozart şi de alţi clasici ai portativului. În fiecare an, la sfârşitul lunii octombrie, peştera de la Româneşti devine pentru câteva ore o adevărată sală de spectacole, unde îşi dau concursul formaţii şi orchestre din întreaga Europă. „Vom avea la acest concert aniversar patru dirijori: cei trei dirijori ai Filarmonicii Banatul - Gheorghe Costin, Radu Popa şi dirijorul corului «Românul» al Filarmonicii, Iosif Todea -, şi un dirijor invitat din Olanda. Ştim că atunci când peştera este arhiplină, ca în fiecare an, avem 3.000 de spectatori. Pentru că este ediţie jubiliară, ne aşteptăm ca publicul să fie şi mai numeros. De aceea, în mod excepţional, vom susţine două concerte, nu unul singur“, a declarat Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.
Peştera Româneşti este situată în apropierea satului Româneşti din comuna Tomeşti, judeţul Timiş, în versantul stâng al Văii Fărăşeşti din munţii Poiana Ruscă. Prima ediţie a concertului în peştera de la Româneşti a avut loc în 1984, pusă la cale de membrii Speotim şi de preşedintele clubului, medicul psihiatru Constantin Lupu. În această peşteră sunt, zi şi noapte, pe tot parcursul anului, 14 grade Celsius şi multă umezeală. Din această cauză, dar şi pentru a nu perturba habitatul liliecilor, concertele nu durează mai mult de o oră, maximum două ore. „Primul eveniment a fost un succes remarcabil. Ziarele din Elveţia şi Germania au alocat un spaţiu important evenimentului, titrând: «Mozart într-o grotă din Carpaţi». Asta ne-a încurajat, iar membrii Speotim au făcut tot posibilul pentru a perpetua acest eveniment. Acustica este unică în Europa“, subliniază Constantin Lupu, iniţiatorul speoconcertului. Din Timişoara, accesul spre Româneşti se face pe drumul E70 Timişoara – Lugoj, apoi pe DN 68A (spre Deva, prin Făget), până la Coşava. Din Româneşti urmează o oră de mers pe jos, pe drumul care părăseşte satul în dreptul cimitirului, se urmăreşte marcajul galben. Concertul de la peştera Româneşti este organizat an de an de Fundaţia Academică Culturală Timişoara şi de Filarmonica Banatul, alături de Asociaţia Speotim, Consiliul Judeţean Timiş, Consiliul Local Timişoara şi Primăria Tomeşti. (George Giurgiu)