La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Concursuri pentru autorii cu sau fără cărți
A doua parte a verii aduce pentru cei dornici de debut în volum în lumea creatorilor de literatură două concursuri: unul dedicat celor care încă nu au debutat în volum și celălalt autorilor deja publicați.
La cea de-a VI-a ediție a Concursului Național de Literatură „Geo Bogza”, care se va desfășura la Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza” din Câmpina, vor putea participa autori care nu au debutat încă în volum. În rest, liber! Indiferent de vârstă, fără restricții de apartenență la uniuni de creație sau alte organizații literare, autorii vor putea trimite grupaje de minimum 5 și maximum 10 poezii, editate la un rând, cu Arial 14, obligatoriu cu diacritice, în 3 exemplare imprimate pe hârtie A4, în plic A4 închis, pe adresa: Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza”, str. Griviței nr. 95, 105600 Câmpina, jud. Prahova, cu mențiunea „Pentru Concursul Național de Poezie «Geo Bogza»”. Textele vor putea fi trimise până la 22 august 2015, data poștei. Pentru a se asigura corectitudinea jurizării, paginile cu poezii nu vor fi semnate, ci pe fiecare dintre ele va fi scris câte un motto. În același plic cu texte va fi pus încă un plic, care va conține acel motto, pentru identificare, plus numele autorului și un curriculum vitae și datele de contact.
Laureații vor fi anunțați până cel târziu la 28 august 1015, pentru a fi prezenți la festivitatea de premiere, care va avea loc sâmbătă, 29 august 2015, ora 11:00, la Casa Municipală de Cultură „Geo Bogza” Câmpina, cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Limbii Române. Juriul concursului va fi alcătuit din scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Se vor acorda următoarele premii: Marele Premiu și Trofeul «Geo Bogza», Premiul I, Premiul II, Premiul III, premii ale unor reviste literare și ale altor publicații sau instituții culturale. Prezența premiaților la festivitate este obligatorie, absența conducând la redistribuirea premiului. Juriul are dreptul de a propune, după caz, acordarea altor premii speciale. Lucrări ale autorilor premiați vor fi publicate în „Revista Nouă“ și revista „URMUZ”. Pentru alte informații poate fi trimis email la casabogza@gmail.com sau telefon 0244.336.291
Când spunem Concursul Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu” ne referim deja la o manifestare culturală de tradiție, fiindcă anul acesta se desfășoară cea de-a XXVI-a ediție. Cei care pot participa sunt autorii volumelor de poezie, proză și publicistică apărute între 1 septembrie 2014 și 1 septembrie 2015. Responsabili de acest eveniment sunt Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și Direcția Județeană pentru Cultură, cu sprijinul Uniunii Scriitorilor din România, în colaborare cu Biblioteca Județeană îVasile Voiculescu” și Primăria Comunei Pârscov. Susținerea financiară vine de la Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și de la Primăria Municipiului Buzău.
La concurs se pot înscrie cetățeni români, membri sau nemembri ai Uniunii Scriitorilor, din țară sau din străinătate, indiferent de vârstă și pregătire profesională etc., care îndeplinesc cerințele prezentului regulament. Lucrările, redactate/publicate în limba română - trei la număr - indiferent de secțiune, vor fi trimise prin poștă, cu mențiunea „Pentru Concursul de Creație Literară «Vasile Voiculescu»”, pe adresa: Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, bdul Nicolae Bălcescu nr. 50, cod 120360, până la data de 10 septembrie 2015 (data poștei). În colet, într-un plic, va fi introdusă o notă cu: datele autobiografice ale creatorului, palmaresul literar al acestuia, domiciliul și telefonul (adresa de e-mail) la care poate fi contactat. Fiecare persoană poate participa la concurs cu o singură creație literară, indiferent de secțiune. După încheierea jurizării, volumele primite la concurs nu se vor returna autorilor, ci vor fi repartizate bibliotecilor publice din județul Buzău.
Premiile concursului nu sunt de neglijat: Marele Premiu este în valoare de 1.500 de lei, fiind oferit de Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, și mai există trei premii naționale: „Vasile Voiculescu”, în valoare de câte 1.000 de lei, premiul pentru poezie fiind dat de Primăria Municipiului Buzău, premiul pentru proză - de către Biblioteca Județeană Buzău, și premiul pentru publicistică - de publicistul Cristinel Popa.
Juriul va fi alcătuit din cinci persoane, membri ai Uniunii Scriitorilor și din reprezentanți ai instituțiilor organizatoare. În funcție de aprecierea membrilor juriului, unele premii pot să nu fie acordate nimănui sau, dimpotrivă, să se ofere premii speciale. În prima jumătate a lunii octombrie va avea loc premierea, la Casa Memorială „Vasile Voiculescu” din comuna Pârscov, județul Buzău.
Informații suplimentare pot fi aflate de la numerele de telefon ale instituțiilor organizatoare: 0238710383 - Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău, 0238723050 – Direcția pentru Cultură Buzău, 0238721509 – Biblioteca Județeană Buzău. (Dan Cârlea)