Grupurile „Plugușorul cu felinar” de la Tătăruși, Ansamblul folcloric „Ciureana” şi copiii de la Palatul Copiilor Iași vor vesti, mâine, 21 decembrie, pe scena amfiteatrului Muzeului „Ion Creangă”
„Construcții de lemn din Bucovina”, la Cluj
Muzeul Etnografic al Transilvaniei (MET), în parteneriat cu Institutul Bucovinei, Universitatea din Augsburg (Germania), Regiunea Schwaben din Germania și Consiliul Județean Suceava, invită publicul la expoziția „Construcții de lemn din Bucovina”, realizate la începutul anilor ʼ90 de sculptorul Johann Timko (1928-1999), care a emigrat din Bucovina în Bavaria în anii ʼ80.
El a primit o comandă din partea Institutului Bucovina din Augsburg pentru a realiza şapte miniaturi din lemn ale unor case reprezentative din Bucovina, fiind alese: Castelul de vânătoare de la Poiana Iţcani; Băile de sulf de la Iacobeni; Pavilionul muzical al băilor de sulf de la Iacobeni; Hambar; Biserica evanghelică din Luisenthal/Fundu Moldovei; Casă ţipţerească mobilată; Gospodărie germano-boemă din Bucovina, se arată pe site-ul MET.
Miniaturile au fost expuse pentru prima dată în Germania, în cadrul unei expoziții cu tema Bucovina, fiind depozitate apoi în arhiva proprie, de unde au plecat spre România, la mijlocul anului trecut. Au fost expuse de atunci în cadrul Muzeului „Arta Lemnului” din Câmpulung Moldovenesc, pentru ca în luna ianuarie să călătorească spre Suceava, de unde urmau apoi să ajungă la Cernăuți. Din cauza situației conflictuale din Ucraina, acest lucru nu mai e posibil, astfel că expoziţia a ajuns la Cluj-Napoca, unde poate fi vizitată până la 15 iunie 2022.