La Biblioteca Academiei Române a avut loc, zilele acestea, lansarea ultimei ediții în limba română a volumului „Cartea neagră a comunismului. Crime, teroare, represiune”, coordonat de istoricul francez
Copilăria la sat redată în grafică
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” găzduiește în Cantonul de Drum expoziția „Copilăria la sat”, care cuprinde desene semnate de eleva Petra Andrei-Negru, în vârstă de doar 11 ani. Lucrările redau atmosfera unui sat săsesc din Ardeal, acolo unde își petrece copilăria mica artistă.
O parte din satul transilvănean Bod, cu toate frumusețile sale, este așternută pe hârtie de Petra Andrei-Negru, elevă la Școala Populară de Arte și Meserii „Tiberiu Brediceanu” din Brașov, secția Grafică, sub îndrumarea profesoarei Roxana Felicia Ferenț. Pasiunea fetiței pentru desen a apărut de la vârsta de 1 an și jumătate, iar pe măsură ce a crescut a descoperut că îi place să ilustreze întâmplările fiecărei zile și tot ceea ce o înconjoară. Primul ei desen a fost o șoricică în rochiță. De atunci a creionat sute de desene, iar în majoritatea lor sunt prezente animalele pe care le consideră cele mai bune prietene ale sale, cățelușa Maia și motanul Caramel. Petra Andrei-Negru iubește nu doar animalele, ci şi natura și crede că toată lumea merită să vadă frumusețea și liniștea satului.
„Copilăria la sat e foarte frumoasă, mă joc, am foarte multe dealuri și în apropierea casei e un râu, unde mă joc cu vecinii. Lucrările mele sunt realizate cu linerul și l-am ales pentru că se pot face foarte multe lucruri cu el. Spre exemplu, într-una dintre lucrări am ilustrat lalelele din curte. Lalelele sunt așezate pe o foaie cu o gărgăriță pe petale. Eu le-am făcut niște puncte ca și când ar zbura polen din ele. Am mai lucrat o pisică, care stă cu ochii după fluturi, pentru că și motanul meu, Caramel, se uită după fluturi și încearcă să îi prindă. Prin lucrările mele îmi doresc să transmit inteligență, curaj și frumusețe. Frumusețea satului, pentru că un sat e foarte frumos. Acolo mă pot juca peste tot. Copilăria înseamnă frumusețe și joacă”, spune micuţa artistă.
În afară de joaca în natură, Petra se bucură de tradițiile păstrate din moși, strămoși, de mirosul pâinii, atunci când mama o scoate din cuptor, dar și de portul popular țesut de bunica sa. A învățat meșteșugul din familie și se străduiește să îl ducă mai departe prin lucrările sale de grafică. Expoziția ei rămâne în Cantonul de Drum de la Muzeul Național al Satului până în 15 iulie 2023 și poate fi vizitată zilnic în intervalul orar 9:00-19:00. (A. D.)